Utvecklingsmöjligheterna och intresset för vandringsleder i Västnyland - Bäck, Josefina (Yrkeshögskolan Arcada, 2018)
Att vandra i skog och mark är en relativt lätt och billig motionsform som både främjar vår fysiska kondition och vårt psykiska välmående. I både Finland och Sverige har man sett ett ökat intresse för att vandra och för andra aktiviteter i naturen. Svenska Turistföreningen (STF) menar att allt flera gärna spenderar sin semester på vandring och i naturen. Enligt Forststyrelsen i Finland har antalet besökare i nationalparker och naturskyddsområden ökat i hela landet. I Ekenäs skärgårds nationalpark har besöksantalet ökat med drygt 10 000 på åtta år. Syftet med detta arbete är därför att ta reda på vad man kan göra för att öka vandringsturismen i Västnyland och hur man kan göra det till ett attraktivare resmål för vandrare. Undersökningen skall också ge svar på hur kommunerna tänker kring det stigande intresset för att vandra och om de anser att det finns ett behov för flera vandringsleder. Avgränsningen för det här arbetet utgörs av den ekonomiska aspekten angående vandringsleder. Frågeställningarna som arbetet fokuserar på är hur man kan locka naturturister till Västnyland och hur natur- och vandringsturismen utvecklas i området. Den teoretiska referensramen omfattas av teori om vandring, natur-och vandringsturism, produktutveckling och kundbehov. Metoden i arbetet utgörs av tre kvalitativa intervjuer, rättare sagt tre semistrukturerade och flexibla intervjuer. I resultatredovisningen och i diskussionen framkommer det att alla tre kommunerna är väldigt positivt inställda till det ökade intresset för vandring, men att det många gånger är utmanande att utveckla en ny vandringsled och att det ofta är fråga om resurser. Utvecklingsprocessen av en vandringsled är utmanande då det i södra Finland ofta är flera markägare på ett mindre skogsområde, medan det t.ex. i Lappland ofta endast är fråga om en markägare på ett större skogsområde. Alla tre kommunerna anser ändå att det finns ett behov av flera vandringsleder och att det även finns utvecklingsmöjligheter för deras naturområden. Hiking in nature is a relatively ...