Yhtenäinen euromaksualue : yrityksien siirtyminen yhtenäiseen euromaksualueeseen - Niemelä, Aleksi (Lahden ammattikorkeakoulu, 2010)
Siirtyminen yhtenäiseen euromaksualueeseen eli SEPA:an (Single Euro Payments Area) alkoi vuonna 2008 ja se päättyy vuoden 2010 loppuun mennessä. SEPA-alueisiin kuuluvat EU- ja ETA-maat sekä Sveitsi. SEPA vaikuttaa maksamisen palveluihin – tilisiirtoihin, suoraveloituksiin sekä maksukortteihin. Siirtymäajan jälkeen nämä maksamisen palvelut toimivat samoin säännöin ja standardein kaikissa SEPA-maissa. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten SEPA:n eli yhtenäisen euromaksualueen tulo vaikuttaa yritysten toimintatapoihin, miten SEPA on otettu vastaan sekä onko SEPA-projektista ylipäätänsä tiedotettu yrityksille tarpeeksi. Teoriaosuus koostuu suuremmaksi osaksi internetistä löytyneistä julkaisuista ja aiheeseen liittyvistä lehtijulkaisuista. Alun teoriaosuudessa käsitellään SEPA-projektia yleisesti, jonka jälkeen siirrytään tarkastelemaan yhtenäisen euromaksualueen vaikutuksia yrityksissä. Miten SEPA-palvelut eroavat aikaisemmista kansallisista palveluista ja mitä tuleva maksupalvelulaki merkitsee SEPA:n ja yritysten osalta. Tutkimus toteutettiin lähettämällä sähköinen kyselylomake 2020:lle Päijät-Hämeen pienelle ja keskisuurelle yritykselle. Kysely koostui useammasta monivalintakysymyksestä sekä muutamasta tarkentavasta avoimesta kysymyksestä. Kvantitatiivisen tutkimuksen tulokset tukivat työn tutkimusongelmien selvittämisessä, koska ne tarjoavat hyvin analysoitavia tietoja. Kyselyyn osallistui lähes 260 pientä ja keskisuurta yritystä, suureksi osaksi pieniä yrityksiä. Suuremmalla osalla yrityksistä on tietoa aiheesta, mutta monet kokivat että tiedottamista ei ole hoidettu riittävän hyvin. Yhtenäinen euromaksualue nähtiin enimmäkseen positiivisena asiana, vaikka myös negatiivisia asioita tuli vas- tauksista esille. The transition towards Single Euro Payments Area, SEPA, began in the year 2008 and it is planned to end by the end of year 2010. SEPA consists of 27 EU Member States, Iceland, Liechtenstein, Norway, Switzerland and Monaco. The methods of payment – credit transfer, direct debit and cards, are ...