KESKIJÄNNITEKAAPELIEN DIGITOINTI JA JAKELU-VERKON TARKASTUSOHJEEN PÄIVITTÄMINEN - Kuru, Ville (Lapin ammattikorkeakoulu, 2018)
Työssä kartoitettiin Keminmaan Energian sähkön jakeluverkon kaapeloitua kes-kijänniteverkkoa. Työssä tarkasteltiin verkkotietojärjestelmää, tarkemmin sanot-tuna Trimble NIS-verkkotietojärjestelmää. Sähkömarkkinalaki vaatii verkonhalti-jaa säilyttämään jakeluverkostaan digitoidun version. Tätä digitaalista verkon-mallia tai verkkotietojärjestelmää käytetään suunnittelun ja käytöntuen pohjana. Keminmaan Energian verkkotietojärjestelmää käyttöönottaessa oli huomattu keskijänniteverkon sijainnin dokumentaatiossa epätarkkuutta rakennetun verkon osalta. Tavoitteena oli päivittää Keminmaan Energian verkkotietojärjestelmä vastaamaan toteutusta rakennetun verkon osalta, sähkömarkkinalain vaatimus-ten mukaisesti. Työn toisessa osassa käsiteltiin Keminmaan Energia Oy:n jakeluverkon tarkas-tuksiin käytetyn soveltamisohjeen päivitystä, jossa tavoitteena oli poistaa viit-taukset vanhentuneisiin standardeihin ja päivittää ohjeistus vastaamaan uusia korvaavia standardeja. Työtä suorittaessa päästiin tutustumaan Keminmaan Energian jakeluverkon kaapeloidun keskijänniteverkon osiin, kuten puistomuun-tamoihin, ulkopäätteisiin ja itse keskijännitekaapeleihin. Tarkastusohjeen päivi-tyksessä tutustuttiin tarkemmin verkontarkastuksiin, miksi näitä tehdään ja kuka näitä saa suorittaa. Opinnäytetytölle määritellyt tavoitteet täytettiin keskijänniteverkon kartoituksen osalta siten että verkonhaltia sai korjatut sijaintitiedot johto-osille, joiden sijain-nin tarkkuus oli huomattu kyseenalaiseksi. Tarkastusohjeesta poistettiin viit-taukset korvattuihin ilmajohtostandardeihin. In this two-part Thesis I worked with Keminmaan Energia, which is a local pow-er distribution company, that focuses on electricity- and local heating distribu-tion in municipality of Keminmaa, and some of the surrounding municipalities in the same local area. The primary topic for this thesis was the mapping of the Keminmaa -area high voltage grid, which was constructed as a ground cable solution. The Finnish electricity market act requires distribution network ...