Opetusvideo alaraajan kompressiosidonnasta : suuri hyöty pienellä vaivalla - Miettinen, Ville; Karjalainen, Sami (Diakonia-ammattikorkeakoulu, 2017)
TIIVISTELMÄ Ville Miettinen ja Sami Karjalainen: Opetusvideo kompressiosidonnasta - Suuri hyöty pienellä vaivalla. 30s., 2 liitettä. Diakonia – ammattikorkeakoulu, Pieksämäki. Hoitotyön koulutusohjelma, sairaanhoitaja (AMK). Syksy 2017 Toiminnallisen opinnäytetyön tarkoituksena oli tuottaa video, jota voitaisiin hyödyntää vuodeosastolla oppimiseen ja asioiden kertaamiseen. Opinnäytetyö toteutettiin yhdessä Leppävirran vuodeosasto 1. kanssa. Opinnäytetyön tarkoituksena oli tuottaa video ja ohje kompressiosidonnasta alaraajaturvotusten hoidossa. Tuotoksen tarkoituksena oli tuottaa ajantasaista ja näyttöön perustuvaa tietoa alaraajaturvotuksista kärsivien kompressiosidonnasta vuodeosastolla työskenteleville mahdollisimman helpossa muodossa. Ohje pitää sisällään yksinkertaistetun ohjeen laadukkaasta tukisidonnasta, joka olisi mahdollisimman turvallinen ja pysyisi paikoillaan. Video kuvattiin Varkauden sisätauti- ja kirurgisella osastolla. Osastolla oli mahdollista kuvata potilasta, joten videosta tuli mahdollisimman autenttinen. Video on tuotettu terveydenhuollon ammattilaisille, eikä tarkoituksena ollut käydä lävitse sidonta tekniikkaa. Yhdeksi elementiksi valikoitui hoitajien ja potilaiden motivoimisen. Tutkimuksilla on pystytty todistamaan, että suurin osa kompressiosidonnoista päättyy potilaiden haluttomuuteen tai tiedon puutteseen. Laadukas potilasohjaus, ihon hoito ja yhteiset käytännöt hoitajien keskuudessa tuovat paremman lopputuloksen hoidossa ja nostaa motivaatiota tukisidosten käytössä. Lisäksi videolla perustellaan, miksi kompressiosidontaa kannattaa toteuttaa ja mitä hyötyä siitä on potilaalle. Tutkimukset ovat todistaneet, että oikeanlaiset kompressiosidokset edistävät säärihaavojen paranemista ja ehkäisevät uusien syntymistä. Oikeanlainen sidonta tekniikka auttaa lihaspumppausta, joka taas vähentää turvotuksia. Oikealla tavalla toteutettu kompressiosidonta tuntuu potilaasta hyvältä, joka lisää motivaatiota hoitoa kohtaan. Asiasanat: Kompressiosidonta, alaraajaturvotus, potilaan ohjaus. ABSTRACT ...