Kainuulaisen teemaillallisen tuotteistaminen ravintola Winebridgeen - Lahdelma, Heidi (Tampereen ammattikorkeakoulu, 2018)
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli tuotteistaa kainuulainen teemaillallinen toimeksiantona ravintola Winebridgeen ja toteuttaa se käytännössä. Tavoitteena oli kartoittaa tuotteistamista teoriassa ja tutustua tuotteistamisprosessin eri vaiheisiin, joita hyödynnettiin teemaillallisen tuotteistamisessa. Tavoitteena oli myös tutustua kainuulaiseen ruokaperinteeseen syvemmin ja sen pohjalta luoda teemaillalliseen nykypäivään ja ravintolaympäristöön sopiva kokonaisuus käyttäen lisänä tarinallisuutta. Työn tutkimuskysymyksinä olivat ”mitä on kainuulainen ruokaperinne?” ja ”miten tuotteistetaan teemaillallinen?”. Teoriaviitekehyksessä keskityttiin käsittelemään kysymyksiin vastaavia aihealueita, jotka samalla tukivat käytännön toteutusta eli teemaillallisen tuotteistamista ja toteutusta. Tämä opinnäytetyö tehtiin toimintatutkimuksena käyttäen määrällistä tutkimusmenetelmää. Teemaillalliseen osallistui 21 henkilöä, joista jokainen vastasi laadittuun kyselylomakkeeseen. Osanottajista suurin osa oli kiinnostunut tai osittain kiinnostunut suomalaisista ruokaperinteistä ja haluaisi ravintoloiden tarjoavan enemmän teemallisia perinneruokatapahtumia. Kainuulaiset ruokaperinteet olivat tutuimpia maakunnasta kotoisin oleville sekä muualta Pohjois-Suomesta tuleville ja osittain muualta tulleille. Mukana oli myös henkilöitä, joilla ei ollut aikaisempaa tietämystä aiheesta. Osallistujat kokivat menun, hintalaatu-suhteen sekä tarinallisuuden aika yksimielisesti onnistuneena. Suurin osa tulisi myös uudestaankin vastaavanlaiseen tilaisuuteen. Kokonaisuudessaan illallinen oli onnistunut ja asiakkaat tyytyväisiä. Tämän otannan mukaan samankaltaisille teemallisille tapahtumille olisi kysyntää ja kiinnostusta koettiin myös muiden maakuntien ruokaperinteitä kohtaan. Tutkimuksen pätevyydestä ei ole varmuutta osallistujamäärän jäädessä vähäiseksi. Jatkotutkimuksia aiheesta voisi tehdä suuremmalla osallistujamäärällä. Esimerkiksi lisäämällä markkinointia voitaisiin tavoittaa enemmän asiakkaita ja herättää kiinnosta. Tutkimusta voisi toteuttaa myös tuotteistamalla illallisia muiden maakuntien ruokaperinteitä hyödyntäen. The aim of this study was to productize a traditional Kainuu food themed dinner for restaurant Winebridge and execute it in practice. The objective was to gather information about productization and its process, which was utilised in a practical theme dinner. The objective was also to gather information about the food traditions in the county of Kainuu and make a modern menu for the dinner using also a storytelling. The theoretical section and the practical dinner supported each other containing the same themes. This thesis is made as an action research and the data were analysed using quantitative content analysis The data were collected from 21 customers who responded to a survey. The majority of the participants were interested in Finnish food traditions and wanted more traditional based theme dinners served in restaurants. Food traditions in the county of Kainuu were familiar mostly to the people from there and from elsewhere in the Northern Finland. A few participants were not familiar at all with the traditions. The majority of the respondents answered that the menu, qualityprice ratio and story-telling were successful. Most of them would come again to a similar theme dinner. As a whole, the dinner was successful and customers were satisfied. The findings indicate that demand for this kind of themed dinners exists. Also, participants were interested in food traditions from other areas. The number of customers stayed lower than wished. Consequently, the reliability of this research is not provable. Further research is required with a bigger number of customers for example. Further research could be done using food traditions in other regions as a theme.