Alkuainehiilen määrittäminen luminäytteistä termo-optisella hiilianalysaattorilla - Tuomala, Daniela (Metropolia Ammattikorkeakoulu, 2018)
Alkuainehiilen tiedetään jo alustavasti vaikuttavan ilmastomuutokseen, mutta on vielä epäselvää, miten paljon haittaa siitä on, missä sitä kerääntyy ja kuinka paljon. Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää alkuainehiilen pitoisuus luminäytteistä, sekä mahdollisesti kehittää työvaiheiden tutkimusmenetelmiä. Menetelmäkehityksenä testattiin termo-optisen hiilianalysaattorin eri ohjelmia ja sitä miten tulokset erosivat toisistaan. Lisäksi tutkittiin puhdistusaineen ja näyteleikkureiden kontaminaatiokykyä sekä kontrollinäytteen toimivuutta. Päätavoitteena kuitenkin työssä mitattiin luminäytteiden alkuainehiilipitoisuudet. Luminäytteitä on kerätty Sodankylästä, Intian Himalajasta ja Chilen vuoristosta. Luminäytteistä saatiin tuloksia, mutta niihin perustuvia päteviä johtopäätöksiä oli mahdotonta tehdä ilman lisätöitä ja testejä, sekä laajempaa tieto- ja viitelähdettä. Menetelmänkehitys sai muutaman päivityksen, mutta lisätyöstämistä on hyvä harkita tulevaisuudessa. The purpose of the study was to find out the elemental carbon content of snow samples, and possibly develop better working methods. As part of a method development, different programs of the Carbon Aerosol Analyzer were tested, and how their results differed from each other, the contaminant capacity of the cleaning agent and sample cutters and the effectiveness of the control sample. The main purpose was however measuring the snow samples. The samples were collected in Sodankylä, the Indian Himalayas and the Chilean mountains. The work was carried out at the Helsinki Meteorological Institute aerosol department. Results from snow samples were obtained but valid conclusions based on them were impossible to conclude without further work and tests, as well as a wider source of information and reference. The meth