Sodankylän kunnan hyvinvointikeskus - Kuntoutus- ja fysioterapiaosaston, terapia- ja ryhmäliikuntatilojen suunnitelma - Jääskeläinen, Piia (Satakunnan ammattikorkeakoulu, 2018)
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on suunnitella kuntoutus- ja fysioterapiaosaston käyttöön tulevat välineet uuteen, rakennettavaan Sodankylän kunnan hyvinvointikeskukseen. Suunnitelma käsittää kuntosalilaitteiston sekä pienvälineistön budjetin ja perustelut vahvasti pohjaten tämän päivän näyttöön perustuvaan fysioterapiaan. Tämän päivän fysioterapiasta on laajaa tutkimusnäyttöä, niin menetelmistä kuin terapioista. Usein näiden menetelmien siirtäminen käytäntöön tapahtuu viiveellä, useasti fysioterapia perustuu kliiniseen kokemukseen, mistä johtuen fysioterapian menetelmät ja käytäntö vaihtelevat jopa yksikön sisällä. Kilpailu potilaista tuo markkinoille perusmenetelmien rinnalle hoitomuotoja, joiden vaikutusta ei ole tieteellisesti arvioitu. Kustannukset kasvavat, mikä asettaa vaatimuksia sairauksien tutkimus- ja hoitomenetelmille. Näiden asioiden valossa terveyskeskuksen rajallisille voimavaroille on saatava paras mahdollinen vastine. Kehittämistehtävänä on saada tilat toimiviksi päivittäiseen työhön ja näin saada terapeuttien työhön lisää sisältöä ja mahdollisuuksia. Hankintojen tavoitteena on helpottaa terapeuttien työtä, päivittää kuntoutuskäytäntöjä ja palvella entistä paremmin asiakas ja potilaskantaa. Suunnitelmaan sisällytettiin myös tutkitun näytön pohjalta välineistöä, joka oli tilaajan toiveena. Ratkaisuissa saatiin hyvin huomioitua tilojen neliöt ja laitteiden toimivuus ottaen huomioon laaja potilaskirjon. The aim of this thesis is to design the tools for rehabilitation and physiotherapy in the Sodankylä municipality welfare center. The plan includes the fitness equipment, the budget for small equipment and arguments with a strong emphasis on today's evidence-based physiotherapy. There can be found a wide-range of research about today's physiotherapy methods and therapies. Often, the implementation of these methods is delayed by the fact that usual-ly physiotherapy is based on a clinical trial. Because of this, physiotherapy methods and practice might vary within the units. Competition of patients brings, alongside basic methods, on the market treatment methods whose effectiveness has not been scientifically evaluated. Costs are increasing, which sets requirements for the research and treatment of diseases. In a light of these issues, the health center must get the best possible response for its limited resources. The development assignment is that the premises would serve well day-to-day work and thus increase the content and potential of therapists’ work. The aim of the equipment acquisitions is to ease the work of the therapists, update the rehabilitation methods/practices and better serve the clients and patients. The plan also included equipment that were the customer's wish. The solutions in the plan paid great attention to the squares of the premises and the functionality of the equipment, taking into account the large number of patients.