Listautumisen vaikutukset yrityksen tunnuslukujen kehitykseen - Rättö, Juho (Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, 2018)
Listautumisantien osalta eletään vihdoinkin taas aktiivista aikaa. Viimeksi listautumisbuumi oli voimissaan 1990-luvun lopulla. Tuolloin huuma päättyi pörssiromahdukseen eikä listautumisaktiivisuus kerennyt elpyä uudelleen ennen finanssikriisiä. Pahimmillaan vietettiin kokonainen vuosi ilman yhtään listautumista Helsingin pörssiin. Nyt talouskasvu on jälleen hyvässä vauhdissa ja uusia listautumisia tulee hyvään tahtiin. Listautumisista on tehty melko paljon tutkimuksia sijoittajan ja osakekurssin kehityksen näkökulmasta, mutta ei kovinkaan paljoa yrityksen taloudellisen kehityksen näkökulmasta. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan listautumisen vaikutuksia yrityksen tunnuslukuihin ja selvitetään, onko kehityksillä yhteisiä trendejä yritysten välillä. Tutkimuksessa tarkastellaan kahdeksaa eri tunnuslukua ja kahta kasvulukua viiden vuoden ajanjaksolla siten, että luvut on laskettu kahdelle listautumista edeltävälle, listautumisvuodelle sekä kahdelle listautumisen jälkeiselle vuodelle. Tunnusluvut laskettiin yritysten julkaisemien tilinpäätöstietojen pohjalta. Tutkimus toteutettiin kymmenellä First North Finland -markkinapaikalle listautuneella yrityksellä, jotka listautuivat välillä 2012 – 2015. Tutkimuksessa havaittiin trendejä kannattavuuden ja vakavaraisuuden tunnuslukujen kehityksissä. Kannattavuuden tunnusluvut heikkenivät ja puolestaan vakavaraisuuden paranivat listautumisen jälkeen. Aiemmin tehdyissä tutkimuksissa oli saatu aikaan samankaltaisia tuloksia. Näiden lisäksi trendi havaittiin liikevaihdon kasvuprosentissa, pääsääntöisesti liikevaihto kasvoi merkittävästi kaikilla yrityksillä listautumisen jälkeen.