Pienkaivostoiminta Lapissa - Ojuva, Jari (Lapin ammattikorkeakoulu, 2018)
Opinnäytetyön toimeksiantajana toimi Kemin Digipolis Oy. Opinnäytetyö oli osa Arctic Business Concept (ABC)-hanketta, jossa oli tarve kartoittaa pienkaivostoiminnan edellytyksiä Lapissa. Opinnäytetyön tarkoitus oli toimia pienkaivostoiminnan oppaana ja auttaa pienkaivannaisalan yrittäjiä hahmottamaan sen laajan kokonaisuuden, mitä pienkaivostoiminnan käynnistäminen edellyttää. Tiedot perustuvat julkisiin lähteisiin ja asiantuntijahaastatteluihin. Työssä esiteltiin Lapissa sijaitsevia, toiminnassa olevia kaivoksia ja kaivoshankkeita. Samalla tarkasteltiin niiden suuruusluokkaa ja sitä, mitkä niistä kirjautuvat pienkaivostoimintaan. Lisäksi työ sisälsi tiedot keskeisistä pienkaivostoiminnan laki-, lupa- ja prosessikuvauksista. Pienkaivoksia koskevat samat lait ja luvat kuin isoja kaivoksia. Työssä myös arvioitiin, mitkä kaivosprosesseista soveltuvat mahdollisesti pienkaivosteollisuuteen. Saattopora-case esitteli Kittilän kunnan alueella sijaitsevan suljetun kaivoksen sekä suuntaa-antavan arvion siitä, mitä kaivoksen avaaminen pienkaivostoimintana vaatisi. Tapaukseen liitettiin alustava laskelma kaivoksen kannattavuudesta huomioiden kullan markkinahinta. Työssä todettiin, että suomalainen pienkaivostoiminta on vahvasti lakien ja säädösten ohjaamaa. Pienkaivostoiminnan käynnistäminen voi lupaprosessien myötä viedä jopa kymmenen vuotta, minkä lisäksi se on maksullista. Ilman toimintaa helpottavia lakimuutoksia pienkaivostoiminta pysynee Suomessa tulevaisuudessakin pienimuotoisena. The commissioner of the thesis was Kemi Digipolis Oy. The thesis was part of the Arctic Business Concept (ABC) project, where was a need to chart the prerequisites of small-scale mining in Lapland. The aim of thesis was to act as a guide book for small-scale mining and help entrepreneurs in small-scale mining industry to understand the big picture of what is needed to start small-scale mining. The information is based on public sources and interviews of specialists. Operating mines and mining projects of Lapland are introduced in the ...