Puolukan ja mustikan tarjoamat liiketoimintamahdollisuudet ja markkinointiviestinnän haasteet - Jokela, Anna (Oulun ammattikorkeakoulu, 2018)
Tämä opinnäytetyö on tehty Wax-hankkeelle. Pohjoismaisessa Wax-yhteishankkeessa on tarkoitus luoda pohjaa marjavahoihin perustuvalle liiketoiminnalle. Työn tarkoituksena on tutkia, millaisia mahdollisuuksia Suomen luonnonmarjat puolukka ja mustikka tarjoavat alan yrityksille, ja sitä miten yritykset hyödyntävät marjoja liiketoiminnassa ja markkinoinnissa sekä voisiko niitä hyödyntää enemmän. Tietoperustassa keskitytään puolukkaan, mustikkaan, luonnontuotealaan, luomuun, markkinointiviestintään ja liiketoimintamahdollisuuteen. Lisäksi tietoperustassa käsitellään marjojen liiketoiminta- ja markkinointimahdollisuuksia. Tutkimusmenetelmänä on laadullinen tutkimus. Tutkimusosa koostuu marja-alalla toimivien yritysten nettisivujen dokumenttianalyysistä ja havainnoinnista sekä marja-alan toimijoiden teemahaastatteluista. Keskeiset tulokset ja kehitysehdotukset: Suomalaisten marja-alalla toimivien yritysten kannattaa panostaa enemmän internetsivuihin ja sosiaalisen median kanaviin. Marjojen alkuperästä ja poiminta-alueesta tulee kertoa internetsivuilla enemmän. Jos marja tulee luomualueelta, siitä tulee kertoa kuluttajalle ja käyttää tietoa hyödyksi markkinoinnissa. Suomalaista puhtautta ja erinomaista kasvuympäristöä kannattaa painottaa markkinoinnissa, koska sillä pystytään erottumaan hyvin muista kilpailijoista. Mustikkaa tulee myydä ja markkinoida ulkomaille bilberry-nimellä, jotta se saadaan erotettua pensasmustikasta. Puolukka tarvitsee lisää tutkimusta ja siitä pitää kehitellä uusia tuotteita, jotta sille saadaan myös muunlaista imagoa perinteisen hillo- ja mehumarjan imagon lisäksi. Tässä kannattaa tehdä yhteistyötä esimerkiksi ruotsalaisten kanssa. Puolukka tarvitsee myös lisää markkinointityötä, ja Arktisten Aromien sekä suomalaisten marja-alan yritysten kannattaa jatkossa panostaakin puolukan markkinointiin. Suomen luonnonmarjoista puolukka on satoisin, ja potentiaalia sillä on myös suurempiin markkinoihin. Työssä esitellään selkeitä kehitysehdotuksia siitä, mihin marja-alan yritysten ja Arktisten Aromien ...