Kemijärven 7.–9.-luokkalaisten liikuntatottumukset - Lehtinen, Kati; Mäntynenä, Katariina (Lapin ammattikorkeakoulu, 2018)
Opinnäytetyömme tarkoituksena on tehdä tutkimus, jossa kartoitamme kemijärveläisten 7.–9.-luokkalaisten liikunnan määrää ja sitä, miten perhe voi edistää nuoren liikkumista. Tavoitteenamme on edistää kemijärveläisten nuorten sydänterveyttä. Opinnäytetyön toimeksiantajana toimii Kemijärven sydänyhdistys ry. Yhdistyksen tavoitteena on kehittää yhteistyötä koulujen kanssa ja nuorten sydänterveyden edistäminen. Opinnäytetyömme on tehty kvantitatiivisella tutkimusmenetelmällä. Aineiston keräsimme käyttäen kyselylomaketta. Lomake jaettiin yhden kemijärveläisen yläasteen oppilaille. Kyselyyn saimme 100 vastausta, joista 82 kappaletta oli käyttökelpoisia. Avoimeen kysymykseen saimme jonkin verran vastauksia koskien sitä, miten perhe voi edistää nuoren liikkumista. Tuloksien avulla saimme tietää, että 60 % vastaajista harrasti liikuntaa vapaa-aikana yli 1,5 tuntia päivässä, joka täyttää UKK-instituutin määrittämän liikuntasuosituksen. Tytöt ja pojat liikkuivat vapaa-aikana keskimäärin yhtä paljon. Tuloksista kävi ilmi, että nuorista 64 % vastasi harrastavansa kestävyysliikuntaa suhteellisen vähän eli ei ollenkaan tai 0–1 tuntia päivässä. Vastaajista 76 % kulki koulumatkansa edes osittain lihasvoimin eli esimerkiksi kävellen. Venyttelyä harjoitettiin runsaasti, 84 % vastaajista. Avoimessa kysymyksessä tuli useaan kertaan toive, että perhe kannustaisi liikkumaan ja harrastamaan liikuntaa yhdessä sekä viemään liikuntapaikoille. Johtopäätöksenä kannustaisimme perheitä keskustelemaan liikkumisesta ja tarjoamaan enemmän yhteistä aikaa. Kehottaisimme perheen vanhempia miettimään omaa rooliaan suunnannäyttäjinä liikunnalliseen elämäntyyliin. Kemijärven sydänyhdistys ry voisi puolestaan jatkaa jo olemassa olevaa yhteistyötä koulujen kanssa esimerkiksi teemapäivien muodossa. Jatkotutkimuskohteina voisi olla muiden ikäryhmien liikunnan määrän tutkiminen sekä eri liikuntapaikkojen saatavuus. The purpose of this thesis was to conduct a research where 7th to 9th graders from Kemijärvi were surveyed on their amount of exercise, and ...