Tiervâ, mii kulloo? : Hoitotyön sanasto kohtaamisen tueksi - Marjaranta, Miia (Diakonia-ammattikorkeakoulu, 2018)
Miia Marjaranta. Tiervâ, mii kulloo? – Hoitotyön sanasto kohtaamisen tueksi. Kevät 2018, 12s., 1 liite Diakonia-ammattikorkeakoulu, Hoitotyön koulutusohjelma, sairaanhoitaja (AMK) diakoninen hoitotyö Hoitohenkilökunnalta vaaditaan nykypäivänä kulttuurisensitiivisyyttä ja kykyä kohdata potilas yksilönä. Puhutulla kielellä on suuri merkitys asiakaslähtöisessä vuorovaikutuksessa ja luotaessa hoitomyönteistä hoitoympäristöä. Yhteinen kieli on avainasemassa kontaktin saamisessa ja samalla se tuo turvallisuuden tunnetta potilaalle. Tämän päivän monikulttuurisessa Suomessa hoitajilla ja potilailla voi kuitenkin olla puutetta yhteisestä kielestä kantakielisten ja kielivähemmistöjen välillä. Suomessa on kolme virallista saamenkieltä, joista inarinsaame ja koltankieli ovat erittäin uhanalaisia. Inarinsaamenkielen puhujia on arviolta noin 300. Erityisesti Pohjois-Suomen terveys- ja kirkonalan työssä on nähtävillä saamenkielen tarve. Äidinkielen käyttäminen mahdollistaa aidon ja kulttuuria kunnioittavan kohtaamisen asiakkaan ja ammattilaisen välillä. Ajatus sanakirjan tekemisestä opinnäytetyönä lähti liikkeelle halusta kohdata kielivähemmistön edustajia hoitotyössä heidän äidinkielellään. Tekemäni suomi-inarinsaame-taskusanakirja vastaa käytännön hoito- ja diakoniatyön tarpeeseen. Tervehdykset, hoitotyön ydinsanat ja kuulumiset löytyvät helposti taskuun mahtuvasta sanakirjasta. Sanakirja kannustaa hoitajaa käyttämään jo vähäistäkin kielitaitoa kohdatessaan inarinsaamelaisen ja samalla se tukee hoitohenkilökunnan kulttuurilähtöistä kohtaamista. Sanakirjasta on saatavilla painetun kirjasen lisäksi mobiililaitteisiin ladattava versio PDF-muodossa. Miia Marjaranta. Tiervâ mii kulloo? – Finnish–Inari Sámi Nursing Dictionary. Language: Finnish. Spring 2018, 12 pages. 1 appendix. Diaconia University of Applied Sciences. Bachelor of Health Care, Deaconal Nursing. Registered Nurse. Today’s health care personnel is required to meet the patient as an individual and with cultural sensitivity. Spoken language has a big significance in ...