Monialaisuus ammattikorkeakoulun puurakentamisen opetuksessa : Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu rakennustekniikka - Pakarinen, Timo (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu, 2010)
Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu on linjannut omassa strategiassaan monialaisuuden yhdeksi keskeiseksi tekijäksi ammattikorkeakoulun toiminnassa. Tämän keskeisen tavoitteen saavuttamiseksi myös ammattikorkeakoulun organisaatio ja rakenne on muutettu vastaamaan paremmin monialaisuutta tukevaksi. Vuoden 2009 aikana käynnistynyt OPS:n uudistaminen tähtää myös tähän samaan tavoitteeseen. Omassa opetustyössäni olen toteuttanut muutamia monialaisia opintokokonaisuuksia. Teollisen tuotteistavan puurakentamisen nimellä toteutettujen kurssien aikana on kehitetty monialaista toimintamallia rakennustekniikan koulutusohjelman sisällä. Ensimmäisellä toteutetulla kurssilla oli mukana opiskelijoita sekä rakennustekniikan että muotoilun koulutusohjelmista. Kursseille on ollut myös tyypillistä, että kaikissa toteutetuilla jaksoilla on ollut mukana, joku yrityslähtöinen projektityö. Kurssien toteutuksessa on kuulunut teoriaopetusta projektityön ohjauksen ja itsenäisen työskentelyn lisäksi. Opiskelijoilta kerätyssä kurssipalautteessa keskeinen viesti on ollut aina se, että opiskelijat erityisesti pitävät siitä, että he pääsevät työskentelemään toisten koulutusohjelmien opiskelijoiden kanssa. Toisaalta myös aitoon yritysyhteistyöhän liittyvän projektin tekeminen on koettu mielekkääksi ja antoisaksi kokemukseksi. Monialaisten kurssien toteuttaminen vaatii aina tarkempaa ja parempaa suunnittelua niin sisällön kuin myös toteutuksen osalta kuin yhden koulutusohjelman sisällä. Kokemukset monialaisten opintokokonaisuuksien toteuttamisesta ovat kuitenkin niin rohkaisevia, että niiden edelleen kehittämiseen kannattaa panostaa. Toisaalta yhteiskunnan tapahtuvat muutokset vaativat, että opiskelijoille pitää antaa entistä laajemmat valmiudet selvitä yhä nopeammin muuttuvassa ja kansainvälistyvässä työympäristössä. North Karelian University of Applied Sciences has pointed out in its own strategy that multidisciplinary is one of the central factor in university’s activities. To achieve this university has changed its own organization and ...