Kun mustikka onkin blåbær ja puolukka tyttebær : Luonnonmarjakaupan haasteet Norjan markkinoilla - Kuusela, Jaana (Lapin ammattikorkeakoulu, 2018)
Norjan markkinoita pidetään potentiaalisina ja kiinnostavina, mutta myös haasteellisina. Tämän opinnäytetyön aiheena oli luonnonmarja-alalla toimivien pk-yritysten haasteet Norjan markkinoilla. Opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia, mitä haasteita luonnonmarja-alan pk-yritys voi Norjan markkinoilla kohdata. Tämä opinnäytetyö antaa tietoa Norjan markkinoista luonnonmarja-alan pk-yrityksille ja siten parantaa yritysten Norjan markkinoiden tuntemusta. Opinnäytetyö toteutettiin laadullisella eli kvalitatiivisella tutkimusotteella. Teoriaosuudessa käsiteltiin suomalaisen pk-yrityksen kansainvälistymisen syitä, Norjaa markkina-alueena yleisesti sekä Norjan markkinoiden erityispiirteitä eri lähteitä hyödyntäen. Kvalitatiivinen tutkimusaineisto kerättiin kahdella eri tavalla. Ensi käden aineisto kerättiin sähköisellä kyselylomakkeella, joka lähetettiin pääasiassa luonnonmarja-alalla toimiville pk-yrityksille. Tätä aineistoa tukemaan kerättiin toisen käden tutkimusaineisto aiemmista tutkimuksista, jotka käsittelevät Norjan markkinoita. Tutkimuksessa selvisi, että Norjan markkinat kyllä kiinnostavat pk-yrityksiä, mutta haasteeksi Norjan markkinoilla nousivat erityisesti yritysten heikko markkinatuntemus. Muita haasteita, jotka nousivat esiin heikon markkinatuntemuksen lisäksi, olivat muun muassa kielitaito ja verkostoituminen. Norway has been considered as a potential and interesting market by enterprises, but they also consider it as a challenging market. The subject of this thesis was the challenges of the small and medium-sized enterprises, SMEs, dealing in arctic wild berry business on Norwegian market. The purpose of this thesis was to look into the challenges SMEs could meet in arctic wild berry business in Norwegian market. This thesis provides information on Norwegian market and that way improves knowledge of the SMEs in arctic wild berry business about Norway as a market. The thesis was implemented by using qualitative methods. The theorical part considered reasons for internationalization of Finnish SMEs, ...