Uutisgrafiikan digitalisaatio - Salomaa, Eveliina (Savonia-ammattikorkeakoulu, 2018)
Tutkimuksessa tarkastellaan uutisgrafiikan digitalisaatiota graafikon näkökulmasta. Lähestymistapana on tapaustutkimus, jonka avulla pyritään ymmärtämään mitä uutisgrafiikan digitalisaatio on ja mitä sen tekeminen graafikolta vaatii? Miten uutisgrafiikka muotoillaan verkkoon? Mihin uutisgrafiikka sijoittuu informaatiomuotoilun ja datajournalismin kentässä? Kehittämistehtävänä on etsiä uusia tapoja toteuttaa Sanomalehti Karjalaisen digilehden visuaalisia sisältöjä. Lisäksi tarkoituksena on selvittää minkälaisia työkaluja verkkografiikan ja visualisointien tekemiseen kannattaa valita ja kuinka työprosessi etenee. Tutkimus on laadullinen. Opinnäytteen päätutkimusaineisto on kansallispukuja käsittelevä juttukokonaisuus. Siihen kuuluu asiantuntijahaastattelu ja kolmen pohjoiskarjalaisen kansallispukuja harrastavan henkilön haastattelut, valokuvaukset, pukujen esittelygrafiikat ja videokuvaukset. Työprosessia avataan blogikirjoituksissa, joissa on myös ammatillinen pohdinta. Opinnäytteessä julkaistaan suurin osa blogikirjoituksista. Uutisgrafiikka voidaan luokitella verkkolehdessä osaksi datajournalismia, joka metodina hyödyntää tekniikkaa ja verkkoa datan analysointiin, julkaisemiseen ja visualisointiin. Informaatiomuotoilun osana uutisgrafiikan avulla selitetään asioita tai visualisoimalla paljastetaan aineistosta uusia piirtei-tä. Uutisgrafiikkaa valmistava graafikko on journalisti. Tutkimuksen lopputuloksena esitetään Sanomalehti Karjalaiselle verkkografiikan kehittämisehdotuksia, joita ovat visuaalisen verkko-ohjeistuksen ja datavisualisointien työkalupakin luominen toimituksen käyttöön, verkkotuottajan työryhmään mukaan ottaminen ja realistinen aikataulutus työprosessiin. Parhaimman lopputuloksen saavuttamiseksi graafikoilla tulee olla oikeanlaiset työvälineet ja ohjelmat sekä riittävä koulutus niiden käyttämiseksi. The study examines the digitalisation of news graphics from graphic designer point of view. The approach is a case study that seeks to understand what digitalisation of news graphics is and what it requires from a graphic designer? How is news graphics formatted on a net? What news graphics is in the field of information design and data journalism? The development task is to look for new ways to implement the visual content of the digital Newspaper Karjalainen. In addition, the aim is to find out what kind of tools to make online graphics and visualizations, and how the work process proceeds. The research is qualitative. The main study material of the thesis is a story collection of traditional costumes. It includes an interview with expert and interviews with three North Karelian people, photographs, costume infographics and video footage. The work process is opened in the blog that also have professional reflection. In the thesis will be published most of the blog posts. News graphics can be classified in the online journal into data journalism, which utilizes technology and network for data analysis, publishing and visualization. As part of information formulation, news graphics are used to explain things or visualize new features in the material. The graphic designer is a journalist. As a result of the research, proposals for the development of online graphics will be presented to the newspaper Karjalainen. It is proposed to create a visual-guidance and data visualization toolkit, to include the network producer in the workgroup and realistic scheduling from the beginning of digital work process. To achieve the best result, graphic designers must have the right tools and programs and adequate training to use them.