Porojen aiheuttamien viljelysvahinkojen ehkäisemis- ja arviointikeinojen laajentaminen - Majuri, Karoliina (Lapin ammattikorkeakoulu, 2018)
Kannattava porotalous perustuu luonnonlaitumien käyttöön. Poronhoitolaki mahdollistaa porojen vapaana laidunnuksen maan omistusoikeudesta riippumatta. Poronhoitolaki velvoittaa kuitenkin paliskunnat tietyissä tapauksissa estämään porojen aiheuttamat vahingot, kuten maanviljelykselle aiheutuvat. Poronhoitoalueella on kuitenkin alueita, joilla vahinkojen ehkäiseminen ja niiden käsittely ovat aiheuttaneet erimielisyyksiä ja elinkeinojen yhteentörmäyksiä. Työn tavoitteena on etsiä keinoja tehostaa porojen aiheuttamien viljelysvahinkojen ennaltaehkäisyä ja minimoida elinkeinojen välisten konfliktien syntymistä. Työn ensimmäisessä osassa kuvataan kirjallisuuden pohjalta aiheen toimintaympäristö, toimijat sekä porojen aiheuttamien viljelysvahinkojen kokonaisuus. Työn toinen osa koostuu porojen aiheuttamien viljelysvahinkojen ehkäisemisen ja konfliktien välttämisratkaisujen kehittämisestä. Aineistona on käytetty teemahaastatteluilla kerättyjen, aiheen parissa toimivien organisaatioiden ja yrittäjien kokemuksia. Työn tuloksena todetaan, että ongelman hallinta on laaja kokonaisuus, jota tulee tarkastella useilta osa-alueilta. Tiedonvälitys, suunnittelu ja uusien innovaatioiden kokeilu voivat teknologisen kehityksen lisäksi tuoda lisää työkaluja elinkeinojen harjoittajille. Merkittävänä ongelman hallintakeinona työssä on esitelty mobiilisovellus, joka osaltaan tehostaa viestintää, suunnittelua ja niiden hyödyntämistä viljelysvahinkojen ehkäisemisessä. Mobiilisovelluksen luominen ja käyttöönotto edellyttävät suunnittelua yhdessä käyttäjänä toimivien elinkeinonharjoittajien kanssa. Sovelluksen kehitystyö vastaa työn tilaajana toimivan Lapin ammattikorkeakoulun strategiaa ja tavoitteita. Sovelluksen kehittämisellä on mahdollista ratkaista tiettyjä porojen aiheuttamien viljelysvahinkojen ehkäisyssä todettuja ongelmia ja tuoda Lapin perinteisille elinkeinoille uusia tehokkaita välineitä elinkeinojen harjoittamiseen samoilla alueilla. Profitable reindeer husbandry is based on the use of natural pasture. The Reindeer Husbandry ...