Ääniympäristön huomioiminen kotiteatterin suunnittelussa - Kalliainen, Johanna (Oulun ammattikorkeakoulu, 2018)
Opinnäytetyön tavoitteena oli laatia tilasuunnitelma omakotitalon käyttöullakoksi mitoitettuun tilaan ääniympäristö huomioiden. Tilasuunnitelmaan kuului kotiteatterin lisäksi säilytys- ja oleskelutilan ja video- ja lautapelien pelaamiseen tarvittavien tilatarpeiden suunnittelu. Tilasuunnittelua ohjasivat käyttöturvallisuus ja ääniympäristö. Tilaan suunniteltiin pintamateriaalit ja -värit, sisustus, kalustus ja valaistus. Ääniympäristössä huomioitiin audiovisuaalisten laitteiden, kuuntelupaikan ja absorptiomateriaalien sijoittelu sekä rakenteet ja IV-laitteet. Rakenteiden valinnassa perehdyttiin ilma- ja askelääneneristyslukuihin, U-arvoihin, rakenteiden paksuuksiin sekä rakenteiden asentamiseen. Kohde mallinnettiin ArchiCAD 21 -ohjelmalla kohderakennuksen alkuperäisten pääpiirustusten ja kohdekäyntien avulla. Visualisointikuvat tehtiin Twinmotion 18 -ohjelmalla. Suunnittelun apuna käytettiin kirjallisuutta. Kotiteattereihin liittyvissä asioissa saatiin lisätietoa keskustelemalla Sami Pohjolan ja Jari Seppälän kanssa. Pohjola on AV-asiantuntija Hifi Studiolta ja Seppälä on GOAT-elokuvateatterin perustaja ja Hifi-jälleenmyyjä. Opinnäytetyössä saatiin laadittua tilasuunnitelma kotiteatteriin ääniympäristö huomioiden. Työssä tehtyjä piirustuksia voidaan hyödyntää, kun hanketta aletaan konkreettisesti viemään eteenpäin. Kirjallista osuutta voidaan lisäksi käyttää yleisesti perehdyttäessä ääneen, akustiikkaan ja kotiteatterien suunnitteluun. The aim of this thesis was to make a spatial plan to an attic of a single-family house considering the sound environment. The spatial plan was divided in two sections: the area of stairs and the home theater room. The plan of the home theater included also a possibility to play video and board games. In addition to the home theater the space was also considered as a storage and a living space. The spatial plan of the home theater considered safe usage and sound environment as well as surface materials and colors, interior design, furnishings and lighting. The sound environment ...