Kiinalaiset matkailijat Kouvolassa – yritysten valmiudet, odotukset ja kehittämistarpeet - Kekäläinen, Helena (Savonia-ammattikorkeakoulu, 2018)
Tiivistelmä Opinnäytetyöni ’Kiinalaiset matkailijat Kouvolassa – yritysten valmiudet, odotukset ja kehittämistarpeet’ on tutkimustyö, joka käsittelee Kouvolan alueen matkailutoimijoiden nykytilaa, valmiuksia ja halukkuutta kehittää palveluitaan kiinalaisille matkailijoille. Tutkimustyön taustateoriana on Kiinan kulttuuriin ja kiinalaisten matkailuun liittyvää aineistoa. Taustateoria antaa yleiskuvaa kiinalaisten matkailijoiden kulttuuritaustasta, asiakaskäyttäytymisestä ja matkakohteiden valintaan vaikuttavista tekijöistä. Kiinalaisten matkailijoiden segmentissä olen keskittynyt vapaa-ajan matkailuun, mutta tutkimus sivuaa myös liiketoimintaan tai koulutukseen liittyvää matkailua. Opinnäytetyö on VisitKouvolan toimeksianto. VisitKouvola on Kouvolan kaupungin omistaman Kouvolan seudun elinkeinoyhtiö, Kouvola Innovation Oy:n alaisuudessa toimiva brändi, joka vastaa Kouvolan vetovoiman kasvattamisesta ja matkailuelinkeinon edistämisestä, toimien paikallisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti. Opinnäytetyössä käytettiin tutkimusmenetelmänä puolistrukturoitua haastattelua ja kyselytutkimusta verkkototeutuksena. Kyselytutkimuksia oli kaksi. Ensimmäinen tutkimus oli Suomessa toimiville kiinalaisille matkanjärjestäjille suunnattu sähköisesti toteutettu kyselytutkimus, jolla syvensin taustateoria-aineistoa. Toinen tutkimus kohdistui Kouvolan alueen matkailualalla toimiviin yrityksiin ja on opinnäytetyöni keskeinen tutkimus. Matkanjärjestäjäkyselyn perusteella Helsinki on kiinalaisten matkailijoiden silmissä Suomen kärkikohde. Jatkossa kiinnostavuutta lisäävät Lappi, saaristo ja järvi -kohteet sekä Helsinki East. Matkanjärjestäjien mukaan Pohjoinen kulttuuri ja siihen liittyvä bisness kiinnostaa. Kyselyyn vastanneet matkanjärjestäjät tietävät Kouvolan, mutta heillä ei ole vielä valikoimassaan tuotepaketteja alueelle. Kouvolan ja Kiinan välinen junayhteys herätti matkanjärjestäjissä kiinnostusta, ja pidettiin mahdollisena, että se kehittää Kouvolan aluetta. Kouvola nähtiin potentiaalisena technical visit ja stop over -kohteena sekä kohteena, jossa voitaisiin kehittää rautatiehen liittyvää yritystoimintaa ja matkailutuotteita. Kouvolaan alueen matkailuyrityksille suunnatun tutkimuksen perusteella isolla osalla yrityksistä on ollut jonkinlaista kosketuspintaa kiinalaisten Suomeen kohdistuvaan incoming-matkailuun. Osassa yrityksiä on ollut kiinalaisia asiakkaita, mutta kiinalaisten osuus on marginaalista. Konttijunayhteyden merkitys matkailun kehittämismahdollisuuksille tiedostettiin matkanjärjestäjien lisäksi myös alueen yrityksissä. Kiinalaiset matkailijat nähtiin yhtenä potentiaalisena kohderyhmänä lisäämään matkailun ympärivuotisuutta. Yrityksissä oltiin kiinnostuneita kiinalaisista matkailijoista, mutta segmenttiin suhtauduttiin pienellä varauksella kulttuurierojen ja kielimuurin vuoksi. Alueelta löytyy halukkuutta kehittää palveluita kiinalaisille matkailijoille yhdessä alueen yritysten sekä matkanjärjestäjien kanssa. VisitKouvola miellettiin matkailuyrittäjiä yhteistyöhön kokoavaksi kattotoimijaksi. This thesis is called ’The Chinese travelers in Kouvola – preparedness, expectations and developmental needs of the enterprises in the Kouvola region.’ The thesis is based on a research done in Kouvola during the spring 2018. The aim of the research was to figure out what is the current situation regarding the Chinese travelers at the area, and how willing the companies are to develop and offer their services to Chinese travelers. The ground theory of the thesis is based on the Chinese culture, their cultural background and the consumer behaviour of the Chinese travelers. I also wanted to find out what subject matters do motivate the Chinese to choose their destination. In this thesis I focused on the leisure time travel, but the research also touches on the tourism that is connected to the business- and educational travelling. The client organization of the thesis is VisitKouvola. Kouvola Innovation (KINNO) is a dynamic development company owned by the City of Kouvola. VisitKouvola is the Brand of KINNO, that is responsible on increasing tourism related revenue, creating jobs and coming up with innovative new concepts of the travel and tourism at the region of Kouvola on local, regional, national and international level. The methods used for the research of this thesis were a semi-structured interview and survey study. There were two parts of the survey. The first survey was addressed to the Chinese tour operators and travel offices that operate Chinese travelers’ visits to Finland. The aim was to deepen the theoretical knowledge. Based on the results of the survey of the tour operators, the most attractive destination for the Chinese in Finland is Helsinki. Tour operators expect that Lapland, Archipelago, lake-side destinations and Helsinki East will raise popularity in the future. The Nordic culture and businesses connected to it interest the Chinese. The respondents were familiar with Kouvola, but they didn’t yet have any products at the area. Railway connected business raised interest for Kouvola and the cargo train connection between Kouvola and the City of Xi’an in China was considered as an opening for further development at the area. Tour operators were also interested in organizing technical visits in Kouvola. Kouvola was mentioned to be a potential ‘stop’ for Chinese tourists. The second part of the survey was addressed to the enterprises of the travel and tourism industry in the region of Kouvola. This research was the principal study of the thesis. The survey showed that there has been Chinese travelers visiting Kouvola but the number of visitors is still minor. The cargo train connection was mentioned also at the survey that was conducted in Kouvola. Some respondents mentioned that the Chinese visitors could be a potential customer segment to equalize the tourism seasons around the year. The respondents of the survey in the Kouvola region were interested in developing their products and services to Chinese tourists, but they wished to do it in co-operation with other local companies and the incoming tourist offices and tour operators. The role of VisitKouvola was mentioned to be important. VisitKouvola ascribed to be an organization that gathers together companies to create collaboration and improve the tourism at the area.