Polikliinisen fysioterapian mittarit : Mittariston kehittäminen Etelä-Karjalan sosiaali-ja terveyspiirille - Jukkala, Sami; Rask, Tiia (Saimaan ammattikorkeakoulu, 2018)
Opinnäytetyön tarkoitus oli kehittää polikliinisen fysioterapian laatu-, vaikuttavuus-, ja uudistumiskykymittarit Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirille. Työn pitkän ajan tavoite on parantaa polikliinisen fysioterapian laatua, vaikuttavuutta ja uudistumiskykyisyyttä ja sitä kautta myös tuloksellisuutta. Opinnäytetyö oli tutkimuksellinen kehittämistyö. Tutkimusmenetelmänä käytettiin konstruktiivista tutkimusotetta. Opinnäytetyön kehittämistehtävinä olivat: 1) Selvittää valtakunnan tasolla, mitä vaikuttavuutta, laatua ja uudistumiskykyä mittaavia mittareita muissa sosiaali- ja terveyspiireissä on tällä hetkellä käytössä, kuinka edellä mainittuja mittaristoja aiotaan kehittää ja minkälaiset mittarit mittaisivat parhaiten edellä mainittuja asioita. 2) Ideoida ja kehittää asiantuntijoiden kanssa Eksoten polikliiniselle fysioterapiapalvelulle mittaristo, joka mittaa laatua, vaikuttavuutta ja uudistumiskykyä. 3) Luoda polikliinisille fysioterapiapalveluille toimiva vaikuttavuutta, laatua ja uudistumiskykyä mittaava mittaristo. Opinnäytetyön aineisto hankittiin tekemällä valtakunnallinen kysely muille sosiaali- ja terveyspiireille polikliinisen fysioterapian laatu-, vaikuttavuus- ja uudistumiskykymittareista sekä pitämällä kehittämispäivä Learning Café- menetelmällä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin polikliinisen fysioterapian fysioterapeuteille ja heidän lähiesimiehelleen. Aineisto analysoitiin teoriaohjaavalla sisällönanalyysillä. Tulosten kontribuutiona esitettiin Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirille 15 erilaista laatu-, vaikuttavuus- ja uudistumiskykymittaria sekä yhtä kehittämistehtävää. Mittaaminen tulee nähdä hyötyä tuottavana tekijänä niin johdolle, työntekijöille kuin asiakkaillekin. Mittaamisen tarve on lisääntymässä ja tulossa pakolliseksi sote-uudistuksen myötä. Oikeita asioita, oikea-aikaisesti mittaavat mittarit tuottavat tulevaisuudessa vertailukelpoista tietoa eri toimijoiden välillä. Kustannusten muodostumisesta tulee saada luotettavaa tietoa, että toimintoja voidaan kehittää, ohjata ja johtaa. The purpose of the study was to develop methods to measure quality, effectiveness and organization’s ability to reform in the context of clinical physiotherapy. The study was commissioned by South Karelia Social and Health Care District (EKSOTE). The objective of this thesis was to enhance quality, effectiveness and organization’s ability to reform in the long term. This thesis was a development work with research-based development process. The method was a constructive study. The purpose of the study was to 1) determine how quality, effectiveness and organization’s ability to reform is measured in other Finnish social and health care districts, 2) innovate and create measuring methods for Eksote’s clinical physiotherapy together with physiotherapists and 3) to create measuring protocols for Eksote’s organization that measure quality, effectiveness and organization’s ability to reform. Data for this study was collected by online survey to physiotherapy management in other Finnish Social and Health Care Districts and by using the Learning cafe- method based developing with Eksote physiotherapists and their superiors. Data from “Learning Café” was analyzed by theory-based content analysis. The results of the study show fifteen measuring protocols for quality, effectiveness and organization’s ability to reform and one development task. The results were presented to the Social and Health Care District management. Measurement protocols should be seen important for both management and employees and for the benefit of customers and society. The need for measurements is increasing and, also, becoming mandatory in Finland. Measuring the correct things at the right time with good quality measurements will produce comparable data between different organizations in the future. Measured data is needed to make clinical physiotherapy more cost-efficient and measured data will help to lead, manage and develop clinical physiotherapy in the future.