MUSLIMIMIEHET SUOMESSA : UUDESSA MAASSA KUKAAN EI YMMÄRRÄ MINUA YHTÄ HYVIN KUIN MAANMIEHENI - Ouarab, Sami (Diakonia-ammattikorkeakoulu, 2010)
Ouarab, Belaid Sami. Muslimimiehet Suomessa – Uudessa maassa kukaan ei ymmärrä minua yhtä hyvin kuin maanmieheni. Helsinki, kevät 2010, 50 s., 1 liite Diakonia-ammattikorkeakoulu, Diak Etelä Helsinki. Sosiaalialan koulutusohjel-ma, sosionomi (AMK) Opinnäytetyöni tavoitteena oli selvittää muslimimiesten käsityksiä heille miehe-nä merkityksellisistä asioista ja miten muutto uuteen yhteiskuntaan muuttaa tai uhkaa näitä käsityksiä. Kysymysten selvittämisen yhteydessä tuon esiin myös miesten tuntoja elämisestä uudessa kulttuurissa. Toivon, että tutkimuksesta olisi hyötyä viranomaisille, opiskelijoille sekä kanasalaiselle, jotka haluavat tietää muslimimiehistä. Tutkimusaineisto kerättiin puolistrukturoidun teemahaastattelun avulla. Haasta-tellut olivat eri ikäisiä, eri maista ja eri muslimikulttuureista kotoisin olevia mus-limimiehiä. Haastattelut tehtiin keväällä 2009, mutta idea opinnäytetyöstä on syntynyt jo pari vuotta sitten. Haastatellut ovat kotoisin Pohjois-Afrikasta ja heitä oli yhteensä viisi (5). Kaikki miehet ovat asuneet Suomessa pitkään, kokemus uudesta ympäristöstä ja integroitumisesta oli heille tuttu. Aineistosta esille nousseista keskeisistä teemoista on muodostettu teema-alueita ja koottu yhteen tutkimuksen tulokset. Miehet pitivät perhettä kaikkein tärkeimpänä asiana elämässään. Perheeseen katsottiin kuuluvan myös koti-maahan jääneet vanhemmat. Perhettä haluttiin suojella uuden maan kulttuurin haitallisiksi koetuilta piirteiltä. Vaikka ei olisi uskonnollinenkaan, islamia pidettiin tärkeänä oman kulttuurin ja turvallisuuden tunteen kannalta. Tärkeitä sosiaalisia suhteita pidettiin yllä esim. erilaisten omaan kulttuuriin ja uskontoon liittyvien juhlien yhteydessä. Suomalaiseen yhteiskuntaan verkostoituminen sen sijaan ei ollut onnistunut. Koettiin, että täällä ei voi vaikuttaa omiin asioihin. Haastatellut olivat kokeneet syrjintää esim. työnhaun yhteydessä. Uuteen maahan integroituminen ei ole haaste vain muslimitaustaisille maahan-muuttajille. Suomi tulee kasvamaan kohti monikulttuurisuutta; niin ...