Lämpökäsitellyn kuusen taivutuslujuuden vertailu kahdella eri menetelmällä - Virkkunen, Tuulia (Mikkelin ammattikorkeakoulu, 2010)
Tehtävän toimeksiantaja oli Mikkelin ammattikorkeakoulu Oy /YTI – palvelut. Tutkimus liittyi myös Petteri Torniaisen tutkimuksiin SLU: ssa (Svenska Lantsbruk Universitet ja LTU:ssa (Luleå Tekniska Universitet). Tehtävänä työssä oli määrittää lämpökäsitellyn kuusen taivutuslujuutta. Yli 200 ºC:n käsittelylämpötiloissa saadaan puun sään – ja lahonkestoa parannettua olennaisesti. Tehtävässä verrataan kahta eri lämpökäsittelymenetelmää. ThermoWood – lämpökäsittelyä käytetään tässä tehtävässä toisena käsittelynä ja WTT – lämpökäsittelyä toisena. Käsittelylämpötilat ovat ThermoWoodissa 212 ºC ja WTT:ssä 170 ºC. WTT – lämpökäsittely on varsin uusi keksintö. Sitä on kehitelty Tanskassa viime vuosina. Tutkimuksessa käytettiin kahta eri kuusierää. Tammikuussa WTT – käsitelty kuusimateriaali noudettiin Ruotsista helmikuussa 2010. Erässä oli mukana myös vastaavat vertailukappaleet. WTT – käsittely ylipaineessa (alipaineistettu) teräksisessä paineastiassa oli suoritettu tammikuussa. ThermoWood – käsitelty sahatavara ostettiin Puukeskukselta. Myös tässä koe-erässä oli mukana vastaavat vertailukappaleet. ThermoWood – lämpökäsittely suoritettiin maaliskuussa Mikkelin Salonsaaressa (YTI). Lämpökäsittelyuunina oli Nardi ja uunin ohjaustekniikkana Tekma. Taivutuskappaleiden dimensiot olivat 20mm x 20mm x 400mm. Taivutustestaukset suoritettiin huhtikuussa Mikkelin ammattikorkea-koulussa. Taivutuslaitteena käytettiin Shimadzu – aineenkoestuskonetta. Testikappaleiden valmistuksessa käytettiin Mamk:n puuntyöstölaitteita. Värianalyysilaitteena oli Minolta Chroma meter CR-210. Punnituksessa käytettiin Sartorius BP 3100P(ISO 9001) – vaakaa. Dimensiokappaleiden määrittämisessä käytettiin Termaks – kuivausuunia. Kosteuksien ja tiheyksien määrityksessä käytettiin laskukaavoja. Taivutustestauksessa ThermoWood – menetelmällä käsitellyt testikappaleet olivat selvästi parempia lujuudeltaan kuin WTT- käsitellyt (kimmomoduuli: 13124,6 N/mm² / 11454,6 N/mm² ja taivutuslujuus: 66,16 N/mm² / 45,64 N/mm² ). Mamk:n esitutkimusraportissa keväällä 2009 ...