Maanmuokkauksen kehitys ja vaikutukset taimikon tiheyteen Keski-Lapissa - Lehtinen, Aape (Hämeen ammattikorkeakoulu, 2018)
Tämä opinnäytetyö oli tutkimus maanmuokkauksen vaikutuksista taimikon runkolukuun Keski-Lapissa. Tutkimus käsitteli taimikoninventoinnin seurauksena saatuja tuloksia suunnilleen koko Sodankylän kunnan alueelta. Työn tilaajana oli Metsähallitus Metsätalous Oy. Tutkittavia inventointikohteita oli yhteensä 231, joka kattaa 3 392 hehtaaria valtion omistamaa metsää Keski-Lapissa. Taimikot oli inventoitu metsähallituksen ohjeiden mukaisesti ympyräkoeala-arviointina. Kaikkien kuvioiden yhteenlasketuksi keskitiheydeksi tuli 2 154 taimea hehtaarille. Paras tulos saatiin äestyksellä, 2 652 taimea hehtaarilla. Heikoin tulos saatiin kulotuksella, 1 887 taimea hehtaarilla. Äestyksen ero muihin maanmuokkausmenetelmiin oli tilastollisesti merkittävä, muiden maanmuokkausmenetelmien välillä ei ollut tilastollisesti merkittäviä eroja. Ainoastaan yhdeksällä kuviolla oli täydennystarve (alle 1 200 taimea hehtaarilla). Tutkimuksessa mukana olleiden kuvioiden uudistamista voidaan pitää kaikkiaan onnistuneena. Eroja oli eri ketjujen välillä jonkin verran, niiden perusteella voidaan suosia eri uudistamisketjuja mahdollisuuksien mukaan enemmän kuin toisia. Tutkimuksen aineisto oli laaja ja saatuja tuloksia voidaan pitää luotettavina. The aim of this research project is to observe and record data of the impact of the cultivation of soil on the density of the seedlings in the region of Central Lapland. The research studies the results collected as a by-product of the inventorying of the seedling stand around approximately the whole commune of Sodankylä. The project was commissioned by Metsähallitus Metsätalous Oy. The number of the seedling stands inventoried was a total of 231, which covers 3 392 hectares of the government-owned forest within the central Lapland. The inventorying of the seedling stands was carried out as per the instructions of Metsähallitus as a circular sample plots. The mean density of all of the compartments was 2 154 units per hectare. The best results of density was received by harrowing and it was 2 652 units ...