Suomen metsäluonnon uhanalaiset petoeläimet : Case: Porin koulutoimenalaisten lasten kokemus metsäluonnosta - asiakaskyselytutkimus Luontotalo Arkissa - Koivusilta, Minna Marjaana (Seinäjoen ammattikorkeakoulu, 2018)
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää metsäluonnon uhanalaisten petolajien kantoja ja tilannetta Suomessa. Uhanalaisuuteen vaikuttavia ympäristötekijöitä, joita opinnäytetyössä tarkasteltiin, olivat metsätalouden tehostumisen seuraukset, maatalouden muutosten vaikutukset, vesistöjen rehevöityminen, luonnon saastuminen, tulokaslajit ja ilmastonmuutos. Näiden tekijöiden vaikutukset näkyvät jo Suomen luonnossa. Työssä käsiteltiin uhanalaisten petojemme, joiden elinympäristöä on metsäluonto, tilannetta ja suojelua. Lajit, joita työssä käsiteltiin ovat ahma, hilleri, naali ja susi. Naalin elinympäristönä on enimmäkseen tunturialueet, mutta se käyttää metsiä saalistukseen ja voi vaeltaa niissä. Opinnäytetyössä tarkasteltiin myös lajien uhanalaisuutta Ruotsissa ja Norjassa. Porissa sijaitsevasta luonnontieteellisestä museosta, Luontotalo Arkista, tilattiin opinnäytetyön tekijältä asiakaskyselytutkimus. Kyselyssä tutkittiin Porin koulutoimen alaisten lasten kokemusta metsäluonnosta sekä museon Puut ja metsät- teemanäyttelystä. Opinnäytetyön tekijä suunnitteli ja toteutti kyselytutkimuksen yhdessä Luontotalo Arkin kanssa. Asiakaskyselytutkimuksen aiheet käsittelivät esimerkiksi metsäluontoa ja luonnonsuojelua. Tutkimuksen osana oli eläinten tunnistustehtävä, joista yhtenä lajina oli susi. Nämä tekijät olivat yhdistäviä tekijöitä työn pääaiheeseen. The focus of this thesis was to find out the numbers and situations of endangered predators in Finland´s forests. We have some environmental issues which are an influence on endangering different species. We have environmental issues which are an influence on endangering different species these include the forest industry and agribusiness becoming more efficient, eutrophication of watercourses, pollution of nature, invasive species and climate change. These issues already have a major influence on Finnish nature. This thesis is about the situations and conservation of our endangered species that live in the forests. The species are wolverine, polecat, arctic fox and wolf. The natural environment of the Arctic fox is fell land, but it uses forests as hunting areas and can wander there also. This thesis also studies the situation of endangered species in Sweden and Norway. Luontotalo Arkki is a natural science museum in Pori and it ordered a customer survey as a part of this thesis. The survey was organized in co-operation with Luontotalo Arkki. The survey studied the knowledge of children in the Pori schools about forest nature and the museums own “Trees and forests” theme exhibition.