Vasikat tuotantoeläimiksi : Tilastot rahaksi Nurmeksessa - Saatsi, Esko (Savonia-ammattikorkeakoulu, 2018)
Maailma muuttuu ja siinä mukana myös Suomi. Suomi on kansainvälisillä maatalousmarkkinoilla pieni toimija. Toi-miva ja omavarainen kotimainen maatalous- ja elintarviketuotanto on tärkeä niin kansalaisten kuin myös turvalli-suuden kannalta. Nurmeksen kaupungin strategialla, Pikes Oy:n elinkeino-ohjelmalla, Pielisen Karjalan maaseutu-palveluiden maaseutustrategialla ja TEHO-ohjelmalla oli tavoitteena laatia askelmerkit Nurmeksen jo ennestään menestyvän maatalouselinkeinon jatkumolle. Työn toimeksiantajana toimi Nurmeksen kaupunki ja hallintojohtaja Riikka Boren. Opinnäytetyössä tähdättiin perusmaatalouden nykytilasta tulevaisuuteen ja niihin vaihtoehtoihin, joilla perusmaata-lous saadaan menestymään alati kiristyvässä kansainvälisessä kilpailussa. Työtä tehtiin eri työryhmissä. Merkittävin ryhmä työn eteenviemisessä oli vuonna 2013 muodostettu Pielisen Karjalan maaseudun kehittäjäryhmä. Työn merkittävin tavoite oli löytää maatalouden kehittämismahdollisuuksia Nurmeksessa. Keskittymällä paranne-taan tehokkuutta. Kehittyvän maatilayrityksen on investoitava koko ajan, että pysyy mukana, investoinnin on pa-rannettava kannattavuutta. Yrittäjillä on oltava määrätietoinen kehittymissuunnitelma, jolla tähdätään parempaan kannattavuuteen. On oltava ylpeä työstään, suunnitelmallista vapaa-aikaa ja työn oltava hauskaa, ajattelutapa posi-tiiviseksi. On vertailtava toisten tilojen menettelyjä oppimismielessä. Maatilaa on johdettava kuin yritystä. Kunnossa oleva infrastruktuuri mahdollistaa maaseudulla mm. yritysten toiminnan ja biotalouden kehittymisen har-vaan asutulla maaseudulla. Kunnossa oleva infra on myös yksi tärkeimmistä harvaan asutun maaseudun markki-nointikeinoista yrityksille ja yritysten perustamisille. Nurmeksen kaupunki on satsannut ja investoinut infraan viime vuosina merkittävästi saadakseen yrityksiä kaupunkiin. Perusmaatalouselinkeinokin tarvitsee jatkossa vastaavanlai-sia satsauksia yhdessä muiden toinijoiden kanssa, jotta perusmaatalouden edellytykset saadaan turvattua. Perusmaatalouden pitäisi rueta pian toimimaan osakeyhtiömallipohjalta. Pellot täytyy pitää viljeltynä ja lohkokokoon tulee myös kiinnittää huomiota. Lohkokoko mieluummin yli 5 hehtaaria. Suomen tulisi nyt vain päästä yli tämä noin viisi vuotta kestävä ylimenovaihe. Myös Nurmeksella on mahdollisuus päästä osalliseksi tästä maailmanlaajuisesta elintarvikeketjun menestystarinasta. Nykyiset rakenteet on saatava päivitetyksi nykyaikaisiksi ja ihmisten ajattelu-malli on saatava muuttumaan. Just like the world, Finland is under a constant change. Even though Finland itself is only a small factor in the large agricultural market, having a functioning and self-contained provision supply is crucial not only for the people, but for the overall safety and security of the nation. The city of Nurmes, Pikes Oy's livelihood program, North Karelia's countryside strategy and TEHO-program had the goal to create the stepping stones to ensure the ongoing success of the local agriculture. The work was commissioned by the city of Nurmes and the city administrator Riikka Boren. The main focus of the thesis was to find the ways and the means to keep the basic agriculture successful in the evergrowing global competition. The work was done in different groups. A big part of the project was a group called "Pielisen Karjalan maaseudun kehittäjäryhmä" founded back in 2013. The most important part of the project was to find out the means how Nurmes could guarantee its future success in agriculture. A successful farm has to keep up with the times and become even more productive. The entrepreneur needs to plan ahead, be proud of their work, keep finding new ways to improve at their work and find a balance between of work and free time. In short, a farm has to become more like a company. A working infrastructure makes it possible to have working companies and industry on less populated countryside. In fact, that is countryside's main selling point in hopes of attracting more companies. That is also what Nurmes has heavily invested in in the past years. The basic agriculture could use the same kind of treatment in order to keep the fundamendals of farming secured. In order to remain successful in the future, the farms should start working the same way as companies do. Even Nurmes could get its time in the global provision chain spotlight. It would require updating the outdated methods and changing the people's way of thinking, but it is possible.