Kulttuurituottajan osaamisalueet tulevaisuudessa : Tulevaisuuden tuottajan vaatimukset Pohjois-Suomen koulutustarpeiden näkökulmasta - Kemppainen, Milla-Maija (Oulun ammattikorkeakoulu, 2018)
Tässä opinnäytetyössä selvitetään kulttuurituottamisen osaamistarpeita Pohjois-Suomen, erityisesti Oulun alueen tuottajakoulutuksen näkökulmasta. Työ on saanut alkunsa Oulun ammattikorkeakoulun viestinnän tutkinto-ohjelman halusta selvittää, millaisia tuottajia tulevaisuudessa kulttuurialalle tarvitaan ja onko koulutukselle tarvetta. Työn tavoitteena on selvittää millaisia ominaisuuksia ja osaamistarpeita tulevaisuuden tuottaja tarvitsee. Viestintä- ja kulttuurialan koulutus on murroksessa ja koulutuspaikkoja on vähennetty vuosi toisensa jälkeen enemmän. Oulun ammattikorkeakoulun viestinnän tutkinto-ohjelma joutui supistamaan opintotarjontaansa opetusministeriön päättämien koulutuspaikkaleikkausten myötä. Viimeiset mediatuottajat aloittivat koulutuksensa syksyllä 2012. Alan kehittyessä huimaa vauhtia, herää kysymys: millaisia tuottajia tulisi kouluttaa nopealla sykkeellä kehittyvälle alalle? Millaisia taitoja valmistuvalla tuottajalla tulisi olla? Opinnäytetyön teoria pohjautuu alalla tehtyihin tutkimuksiin ja julkaisuihin. Osana opinnäytetyötä on toteutettu laadullinen kysely, joka lähetettiin Oulun alueella tuottajana toimiville tai aiemmin alueella vaikuttaneille henkilöille. Kyselyssä kartoitettiin tuottajan tärkeimpiä osaamisalueita, ajatuksia alan tulevaisuudesta sekä koulutuksesta ja sen kehittämisestä. Lisäksi tutkimuksessa toteutettiin teemahaastattelu kyselyyn vastanneiden kesken. Opinnäytetyön tulokset osoittavat, että tuottajille on tarvetta tulevaisuudessa. Tulevaisuudessa tuottajien työtehtävät monipuolistuvat luoden uusia työmahdollisuuksia toimia yli alarajojen. Tulevaisuuden tuottaja on moniosaaja, jolla on vankka alan substanssiosaaminen, hyvät projektihallinnan taidot sekä monipuolinen viestinnän ja markkinoinnin osaaminen. Tulevaisuudessa tuottajakoulutusta on hyvä tarjota niin ammattikorkeakoulu- kuin ylemmällä ammattikorkeakoulutasolla. This thesis examines future competencies required from cultural producers from the perspective of producer education in Northern Finland, especially the ...