Voimaa verkostoista : Matkailun murros ja odottamisen kulttuurin selättäminen - Erkheikki, Sami; Jurmu, Johan (Lapin ammattikorkeakoulu, 2018)
Opinnäytetyössä käytiin läpi Utsjoen aluetta toimintaympäristöanalyysin kautta. Peilasimme toimintaympäristön sekä alueen yritysten muodostamaa ekosysteemiä todellisuuden ja teoriatiedon valossa. Opinnäytetyöllä pyrimme nostamaan esille ongelmia, jotka liittyvät verkostoitumiseen, yhteistyöhön sekä muihin tekijöihin, joita voidaan pitää matkailun alueellista kehitystä jarruttavina tekijöinä. Ongelmissa nostimme esille myös niiden moniulotteiset kerrannaisvaikutukset. Tutkimusmenetelmänä olemme hyödyntäneet kvalitatiivista menetelmää, jossa haastattelimme paikallisia asukkaita, matkailuyrittäjiä sekä -toimijoita ja tiedustelimme heidän näkemyksiään alueen matkailullisesta kehityksestä sekä yhteistyöstä ja sen merkityksestä. Haastattelut on nauhoitettu ja saatu materiaali litteroitu ja työmme kannalta oleelliset tulokset käydään läpi. Aineistona työssämme olemme käyttäneet tekemiämme haastatteluita, alueiden ympäristöön liittyvää verkkomateriaalia sekä alueen ympäristöä ja historiaa käsitteleviä julkaisuja sekä verkostoitumista käsitteleviä julkaisuja. Työmme tulosten tavoitteena on auttaa Utsjoen matkailualueen kohdekokemuksen kehittämismalli -hanketta, sekä Utsjoen matkailun parissa toimivia yrittäjiä ja toimijoita kehittämään alueen matkailua. Utsjoen matkailu on murroksessa. Työssämme käsittelemme niitä tekijöitä, jotka ovat johtaneet tähän pisteeseen sekä peilaamme matkailun tämänhetkisten trendien ja vetovoimatekijöiden valossa Utsjoen nykytilaa ja tulevaisuuden kehitystä. Työmme keskiössä ongelmien ratkaisuun tarjoamme paikallislähtöistä ratkaisumallia, jossa korostuvat luonnon, paikallisten arvojen ja paikallisten etujen vaaliminen. Ongelmien ratkaisemisesta hyötyy koko kunta ekonomisten kerrannaisvaikutusten kautta. In the Thesis we map out the operational environment of Utsjoki and use it to review Utsjoki as a travel destination. We are mirroring the operational environment and the ecosystem formed by local entrepreneurs against reality and theory. The purpose of the Thesis is to raise awareness for ...