INTERNETRIIPPUVUUDEN TUNNISTAMINEN JA HOITOMENETELMÄT : Oppimateriaali hoitotyön opiskelijoille - Wilander, Juho; Tikkanen, Anu (Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu), 2018)
Tiivistelmä Internetriippuvuudella on sosiaalisia, akateemisia, taloudellisia ja psykologisia vaikutuksia. Internetriippuvuudelle ei ole olemassa standardoitua hoitoa. Vaikuttavien menetelmien luominen internetriippuvuuden interventioon ja hoitokeinoihin vaatii taustalla olevien neurobiologisten mekanismien selkeää ymmärtämistä. Suomessa ei ole erillistä hoitojärjestelmää internetriippuvuuden hoitoon, ja se on vähän tutkittu aihe vaikean tunnistettavuutensa takia. Opinnäytetyön toimeksianto saatiin Karelia-ammattikorkeakoulun hoitotyön koulutusohjelmasta. Opinnäytetyön tavoitteena oli edistää mielenterveyttä lisäämällä Karelia-ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden tietämystä internetriippuvuudesta – sen syistä, seurauksista, tunnistamisesta sekä hoitokeinoista. Opinnäytetyön tehtävänä on oppimateriaali internetriippuvuudesta Karelia-ammattikorkeakoulun käytettäväksi osana opetusta. Jatkokehittämisideana internetriippuvuutta voitaisiin lähestyä tutkimuksen näkökulmasta. Internetriippuvuudesta kärsiviä, heidän omaisiaan tai internetriippuvaisten kanssa työskenteleviä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia voitaisiin haastatella opinnäytetyötä varten. Muu aiheesta tehtävä toiminnallinen opinnäytetyö voisi olla opas tai infomateriaali sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille, jotka työssään mahdollisesti kohtaavat internet- tai muuta toiminnallista riippuvuutta sairastavia potilaita. Abstract Internet addiction has severe social, academic, financial and psychological implivations. There is currently no standardized treatment targeted at Internet addiction. To develop effective methods for the intervention and treatment of Internet addiction, it will first require establishing a clear understanding about the underlying neurobiological mechanisms. There is no treatment program for Internet addiction in Finland and there is little research on the problem because it is difficult to identify. This thesis was commissioned by the Degree Program in Nursing at the Karelia University of Applied ...