Hyvinvointia luonnosta : Päiväkotiryhmän maatilavierailun toimintamalli - Hänninen, Linda (Savonia-ammattikorkeakoulu, 2018)
Opinnäytetyössä suunnitteltiin ja toteutettiin maatilavierailu päiväkodin lapsiryhmälle. Toimintamalli pohjautuu green caren ja varhaiskasvatuksen tavoitteisiin ja menetelmiin. Opinnäytetyön tavoitteena oli lisätä green care -osaamista Liperin kunnassa ja tukea toimintaan osallistuvien lasten luontosuhdetta. Opinnäytetyön toimeksiantaja oli Green Care – GREEN KARELIA -hanke. Hankkeen tavoitteena oli lisätä green care -palveluiden tunnettavuutta Itä-Suomen alueella. Yhteistyössä mukana olivat myös Karelia-ammattikorkeakoulu, Liperin kunnan Puolivälin päiväkoti sekä liperiläisten Timo ja Sylvi Turusen tila. Opinnäytetyö oli toiminnallinen kehittämistyö. Toiminnallinen osuus sisälsi kaksi tuokiota eri päivinä. Mikä maatila? -tuokio oli Liperin Puolivälin päiväkodilla, jonka tavoitteena oli orientoida lapsia tulevaa maatilavierailua varten. Toise-na päivänä lapsiryhmän kanssa vierailtiin liperiläisellä Turusten tilalla. Vierailun tarkoituksena oli tukea lasten luontosuhdetta. Molemmat tuokiot sisälsivät monipuolisesti pedagogisia ja osallistavia menetelmiä mielenkiinnon säilyttä-miseksi ja hyvän luontokokemuksen mahdollistamiseksi. Puolivälin päiväkoti ja Turusten tila saivat kokemuksen ja esimerkin siitä, miten maatilavierailuja voidaan jatkossakin järjestää. Opinnäytetyössä kehitettiin sähköinen toimintamalli, jota voi käyttää jatkossa päiväkodit tai maatilat, jotka harkitsevat järjestävänsä samankaltaista toimintaa. Toimintamallin toimintoja voisi kehittää opettavaisemmaksi, esimerkiksi tietovisalla. Opinnäytetyön aiheesta voisi tehdä myös seurantatutkimuksen. Seurantatutkimuksessa seurattaisiin lapsia, joiden luontosuhdetta pyrittäisiin aktiivisesti kohentamaan verrattaisiin lapsiin, joiden luontosuhteeseen ei panosteta. The aim of the thesis was to create an operations model for child groups´ farm visits as part of the Green Care – GREEN KARELIA –project. The operations model is based on the goals and methods of green care and early childhood education. The purpose of the thesis was to improve green care knowhow in Liperi and to support childrens’ nature relationship. The client organization of the thesis was the Green Care – GREEN KARELIA –project. The project is organized by Green Care Itä-Suomi and its purpose is to make green care better known in the Eastern Finland. The thesis was made in collaboration with the Karelia University of Applied Sciences, Kindergarten Puoliväli and Timo and Sylvi Turunen’s farm in Liperi. The thesis was a functional development work. The functional part of the thesis consists of two different lessons on different days. “What farm?” -lesson was held in Kindergarten Puoliväli and its goal was to orientate the children for the upcoming farm visit. In the other lesson the children visited the Turunens´ farm. The goal of the farm visit was to support children’s nature relationship. Both these lessons included pedagogic and involving methods to maintain interest and to offer a good nature experience. Both the staff of Kindergarten Puoliväli and the Turunens gained experience and an example of how to organize a farm visit. An electronic operations model was developed in this thesis so that in the future other kindergartens and farms can use it when organizing similar activities. The operations model could be developed into an informative one for example by including a quiz in it. There could also be a follow-up study where children whose nature relationship is actively supported would be compared to children whose nature relationship is not supported in the same way.