Lunastuskorvausten määrittäminen paliskunnalle menetetystä laidunalueesta - Lyöri, Kyösti (Lapin ammattikorkeakoulu, 2018)
Tämä opinnäytetyö käsitteli paliskuntien laidunalueiden vähenemistä ja sen vaikutusta poronhoitoon. Opinnäytetyössä pohdin ja etsin ratkaisua siihen, miten määriteltäisiin valtion maalla erityisellä poronhoitoalueella (Poronhoitolaki 1:2,2 mom.) korvauksien suuruus paliskunnalle silloin, kun porojen laidunalueita pienennetään. Laidunalueiden uhkana ovat erilaiset maankäyttöhankkeet, jotka eivät pääsääntöisesti yksittäin aiheuta paliskunnille suurempaa haittaa laidunalueiden kannalta, mutta kun hankkeita on monta saman paliskunnan alueella, niin ne koituvat poronhoidon kannalta suureksi haitaksi. Opinnäytetyössä keräsin tietoa sähköpostikyselyn avulla. Tutkin olemassa olevaa aineistoa ja pohdin menettelytapoja. Lähetin sähköpostikyselyn kaikille poronhoitoalueen kunnille ja jokaisen paliskunnan poroisännälle. Kyselyssä tiedustelin ihmisten mielipiteitä tutkimuskysymyksiini. Tehdyn kyselyn perusteella valtaosa vastaajista oli sitä mieltä, että paliskunnalle pitäisi korvata menetetyt laidunalueet. Jokainen kunta otti kaavoituksessa poronhoidon huomioon ja korvauksia on maksettu ainoastaan rakennuttajien toimesta ja korvauksista on sovittu keskenään. Yhteinen hehtaarihinnan määritys on mahdotonta, sillä kaikki paliskunnat toimivat eri tavalla ja resursseilla, jolloin korvausten määrittäminen tulisi tehdä aina tapauskohtaisesti. Kyselyn perusteella korvauksien tulisi määräytyä vuosikorvauksena.