Majoitusrakennus revontulimatkailuun - Rantakokko, Amanda (Tampereen ammattikorkeakoulu, 2018)
Tilaelementtirakentaminen yleistyy yhä enemmän rakentamisen jatkuvan teollistumisen vuoksi. Nykyisin suurin osa rakennuksista onkin tehty esivalmistetuista rakennusosista, kuten esimerkiksi elementeistä tai tilaelementeistä. Rakennusprosessia halutaan helpottaa ja nopeuttaa rakentamalla tilaelementit valmiiksi jo tehtaissa. Tällä tavalla tontilla tapahtuva rakennusaika on mahdollisimman lyhyt eikä häiritse ympäristöä. Myös Lappiin kohdistuva matkailu on lisääntynyt viime vuosina huimasti. Etenkin revontulimatkailu vetää turisteja pohjoiseen, ja sen vuoksi revontulien katseluun tarkoitettuja majoitusrakennuksia on alettu rakentamaan. Tähän mennessä tila revontulien katseluun on sijainnut makuuhuoneessa, jossa seinät ja katto ovat pääosin lasia. Tämän opinnäytetyön toimeksiantaja, tilaelementtitoimittaja Teijo-Talot Oy halusi yhdistää tilaelementeistä rakentamisen ja revontulimatkailun. Opinnäytetyössä olikin tavoitteena perehtyä syvemmin tilaelementteihin: niiden historiaan, valmistukseen ja käyttöön. Lisäksi opinnäytetyössä oli tavoitteena tuottaa Teijo-Talojen konseptin mukainen majoitusrakennus revontulimatkailua varten Lappiin. Opinnäytetyössä tuotettiin majoitusrakennuksen pohjapiirustukset, leikkauskuva ja julkisivukuvat. Näiden lisäksi majoitusrakennuksesta tuli tuottaa 3D-kuvia sekä ulkoa että sisältä ja huonekortit. Modular box unit systems have become a more common way to build because of the ongoing industrialization of construction engineering. Nowadays most of the construction sites use prefabricated units or modular box units. The building process is accelerated by making the prefabricated modular box units complete in the factories. Tourism in Lapland has increased in recent years. Particularly northern lights attract tourists to visit Lapland. Many kinds of accommodation buildings have been built there for watching the northern lights. All these buildings include a place to see the northern lights from the inside of the building. The objective of this thesis was to collect information on modular box units in building. For example their history, how they are made, and how to use them. The client of this work was Teijo-Talot Oy. The thesis produced an accommodation building that was designed according to the concept of Teijo-Talot. The building allows the visitor to see the northern lights. In addition to the building, the thesis produced the floor plans of the building, the cross-section drawing and the façade drawings. In addition 3D pictures from the outside and from the inside of the building and the room cards were produced.