Kiinalaismatkailijat itäisessä Järvi-Suomessa - Nurmiainen, Aino (Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, 2018)
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia itäisen Järvi-Suomen matkailuyritysten valmiuksia vastaanottaa kiinalaismatkailijoita. Tutkimus tehtiin Visit Finlandin Lakeland-Kiinayhteistyötä varten – yhteistyössä tilaaja Visit Finlandin kanssa. Yritysten valmiuden lisäksi tutkittiin yritysten motivaatiota, aiempaa varautumista sekä opastuksen tarvetta. Tavoitteena oli tuottaa tulosten pohjalta kehitysideoita, joita Visit Finland voisi yhteistyössään ja toiminnassaan käyttää. Tutkimusmenetelminä käytettiin kyselyä sekä puolistrukturoitua haastattelua eli teemahaastattelua. Tutkimus oli kvalitatiivinen eli laadullinen tutkimus. Internetin Webropol-palvelun kautta teetettyyn kyselyyn vastasi yhteensä 76 alueen matkailuyrittäjää. Teemahaastatteluihin osallistui jokaisen neljän maakunnan Lakeland-yhteistyön yhteyshenkilö. Tutkimustuloksina selvisi, että kiinalaiset ovat Järvi-Suomessa melko uusi asiakasryhmä, ja siihen suhtaudutaan vielä hitusen varautuneesti – mutta silti kiinnostuneesti. Yritykset uskovat melko hyvin omiin mahdollisuuksiinsa vastaanottaa kiinalaismatkailijoita, ja he myös näkevät kiinalaiset osana tulevaisuutta. Maakuntien välisessä yhteistyössä on tutkimusten mukaan vielä sangen paljon tehtävää, vaikka se ajatellaankin lähtökohtaisesti mahdollisuutena. Koska kiinalaisten matkailu on alueella vielä kovin vähäistä, yritykset kaipaavat siihen lisää opastusta. Eniten opastusta kaivataan saavutettavuuteen ja markkinointiin, kiinalaiseen tapakulttuuriin sekä tuotteiden kohdentamiseen. Lopputuloksena Visit Finland sai tutkimustietoa alueen toimijakentän suhtautumisesta kiinalaisten matkailuun ja maakuntien väliseen yhteistyöhön. Tutkimuksen tulosten perusteella laadittiin myös kehitysideoita, joita Visit Finland voi toiminnassaan käyttää. Kehitysideat liittyivät pääosin siihen, millä tavoin ja mistä aiheista yritykset haluaisivat saada opastusta aiheesta, sekä kuinka yhteistyötä jatkaa. Vaikka opinnäytetyö on tehty Visit Finlandille, on sen sisältö sellainen, että sitä voi hyödyntää kaikki alan toimijat. This thesis was made for Visit Finland’s Lakeland-China strategy. The objective of the thesis was to find out research results to benefit the Lakeland-China strategy and give some ideas to improve the cooperation with travel companies. Lakeland in the strategy and this thesis means four Eastern regions: North Karelia, South Karelia, North Savonia and South Savonia. The main purpose was to find out what kind of possibilities the travel companies of this area have for Chinese tourism in this area. The thesis also shows what are the main difficulties to start business with Chinese customers. The most suitable methods for this thesis were qualitative: an interview and an inquiry. The inquiry was an internet questionnaire for travel companies in Eastern Lakeland. The questionnaire got 76 answers around the area. The theme interview was made for one contact person from each region. Besides a Senior advisor of Asian relations was interviewed to get more exact information about the target group. In addition to the survey, the thesis includes theory about Chinese tourists, their consumer behavior and tourism in Lakeland Finland. The purpose of the theory is to support the survey part. The research gave results about the companies’ attitude to Chinese inbound tourism and entrepreneurs’ cooperation with other regions. The entrepreneurs are quite optimistic about the potential related to Chinese people in the future. However, there are not so many Chinese travelers in the area yet, so their attitude is still fairly wary. The companies want to have more knowledge of the target group and do cooperation with the others. The thesis was made for Visit Finland, but it is also helpful for anyone who is interested in Chinese travelers or tourism in Lakeland.