AIVOVERENKIERTOHÄIRIÖN OIREIDEN TUNNISTAMINEN : Pre-case-video hoitotyön opiskelijoille - Sivonen, Kari; Törrönen, Ville (Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu), 2018)
Aivoverenkiertohäiriöt ovat Suomen kolmanneksi yleisin kuolinsyy. Aivoverenkiertohäiriöitä ovat aivoinfarkti, aivoverenvuoto ja ohimenevä aivoverenkiertohäiriö (TIA). Aivoverenkiertohäiriöissä kuolleisuus on suuri ja pysyvien haittojen määrä merkittävä. Aivoverenkiertohäiriöiden oireet voivat usein olla epäselviä. Oireiden nopealla tunnistamisella ja hoidon aloittamisella on merkittävä osuus toivotun hoitotuloksen saavuttamiseen. Simulaatio-oppiminen mahdollistaa ammatillisten taitojen ja tilanteiden harjoittelemista vaarantamatta potilaiden turvallisuutta. Simulaatio-opetuksessa ympäristön todenmukaisuus tukee oppimista, moniammatillista vuorovaikutusta ja tiimityöskentelyä. Opinnäytetyön tarkoituksena on harjaannuttaa hoitotyön opiskelijoiden kykyä tunnistaa aivoverenkiertohäiriön oireita. Tehtävänä on tuottaa ensihoidon simulaatio-harjoituksiin video, jossa käsitellään AVH-potilaan ensioireita. Opinnäytetyön teoria osuudessa käsitellään aivoverenkiertohäiriöiden muotoja riskitekijöitä, ennaltaehkäisyä, oireiden tunnistamista ja ensihoitoa. Videossa näytetään kahden henkilön välinen vuorovaikutus, jossa toisella henkilöllä on aivoverenkierohäiriön oireita. Video tulee käyttöön osana Karelia-ammattikorkeakoulun ensihoidon koulutusta. Jatkokehittämismahdollisuutena olisi jatkovideo jossa keskitytään aivoverenkiertohäiriö potilaan ensihoitoon tai laajentaa työtä aivoverenkiertohäiriöpotilaiden kuntoutukseen. Cerebrovascular accidents (CVA) are the third most common cause of death in Finland. CVAs include cerebral infarction, cerebral hemorrhage and transient ischemic attack (TIA). Fatality in CVA is high and it causes major and permanent disabilities. The symptoms of CVA are often nonspecific. The fast recognition of the symptoms and the onset of the treatment have a significant role in a favorable treatment outcome. Simulation learning allows the practice of professional skills and situations without compromising patient safety. A realistic simulation environment supports learning, multidisciplinary ...