Seikkailukasvatuksen fysiologiset vaikutukset alakouluikäisillä - Vuori, Lauri (Lapin ammattikorkeakoulu, 2018)
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää Firstbeat Technologies Oy:n kehittämän Firstbeat Hyvinvointianalyysi -mittauksen soveltuvuutta alakouluikäisillä lapsilla. Opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia, voiko Firstbeat-mittausta käyttää tulevaisuudessa seikkailukasvatuksen fysiologisia vaikutuksia arvioitaessa. Tutkimus oli osa laajempaa seikkailukasvatusta tutkivaa ”Outdoor Adventure Education in Special Education in Northern Finland” -projektia. Tutkimukseen osallistui kuusi iältään 10 – 11-vuotiasta lasta. Fysiologisia vaikutuksia tutkittiin kolmen vuorokauden ajan Firstbeat Body Guard 2 -laitteella. Analyyseihin valittiin mittausajalta kaksi täyttä vuorokautta, joista toinen oli tavallinen koulupäivä ja toinen seikkailukasvatuspäivä. Tallentuneet datat purettiin ja analysoitiin Firstbeat Hyvinvointianalyysiä käyttäen. Laitteistolla kerätty aineisto sisälsi tietoja sykkeestä, sykevälivaihtelusta, unesta, palautumisesta ja liikunnasta. Tutkimukseen kuuluivat lisäksi aloituskyselylomake ja päiväkirja mittauksen ajalta, joita pyrittiin käyttämään tulkinnan tukena. Tulokset osoittivat, että Firstbeat-mittauksen käyttö lapsikoehenkilöillä on mahdollista mutta haastavaa. Mittauksiin tuli osalla katkoksia johtuen laitteiden käyttämättömyydestä ja näin ollen osa fysiologisen mittauksen aineistosta jäi puutteelliseksi. Mittaustulosten analysointia hankaloitti myös vähäinen päiväkirjan täyttö, jolloin fysiologisten tulosten tulkinnalle ei saatu tarkempaa tukea. Fysiologisista tuloksista ilmeni, että seikkailupedagogiikkaa sisältävän päivän jälkeisen yön aikana palautumista oli mahdollisesti hieman enemmän ja unen laatu aavistuksen parempaa verrattuna normaalin koulupäivän jälkeiseen yöhön. Lisäksi aktiivisuuden määrä sekä fysiologinen kuormitus olivat suurempia seikkailupedagogiikkaa sisältävänä päivänä verrattuna normaaliin koulupäivään. Tutkimus osoitti, että Firstbeat-mittaus on toteutettavissa alakouluikäisillä lapsilla, mutta fysiologisten tulosten luotettavuudesta tällä kohderyhmällä ei ole varmuutta. Edellä ...