Jukola 2020 -hankkeen maankäytön perustilaselvitys - Sivula, Aleksi (Lapin ammattikorkeakoulu, 2018)
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää Napapiiri-Jukola-kilpailualueen nykyistä ja tulevaa maankäyttöä, nykyistä melutasoa sekä arkeologiaa ja kulttuurihistoriaa. Maankäytön selvittämiseen sisältyy kaavoituksen, yksityisteiden, virkistyskäyttäjien ja matkailupalvelutarjoajien sekä kilpailualueen ja sen lähiympäristön muiden toimijoiden ja rakenteiden selvittäminen. Selvityksien tavoitteena oli saada tulevaan Napapiiri-Jukolan ratasuunnitteluun tietoa vältettävistä alueista. Lisäksi tavoiteltiin mahdollisimman kattavaa listausta Napapiiri-Jukola-kilpailualueen ja sen lähiympäristön toimijoista, jotta ikäviltä yhteensattumilta vältyttäisiin. Selvittämiseen käytettiin valmiina olevaa tietoa. Tietoa kerättiin Rovaniemen kaupungilta, Metsähallitukselta, Museovirastolta sekä monilta yrityksiltä ja yhdistyksiltä, joilla on toimintaa Napapiiri-Jukola-kilpailualueella tai sen lähiympäristössä. Varsinaisia maastokäyntejä kilpailualueella työn tekemiseen ei tarvittu. Selvityksessä tuli ilmi lukuisia Napapiiri-Jukola-kilpailualueen ja sen lähiympäristön toimijoita, joista osalla voi olla tarvetta päästä liikkumaan Napapiiri-Jukolan aikana kilpailualueella. Kilpailualueen pohjoisosaan valmisteltiin uutta osayleiskaavaa, johon oli piirretty monia uusia matkailurakentamisen alueita. Arkeologiaa ja kulttuurihistoriaa selvitettäessä mitään historiallisesti tärkeitä kohteita ei löytynyt. The goal of this thesis was to research the land use, noise level, archeology and cultural history of Arctic Circle-Jukola. The objective was get information about a competition area of Arctic Circle-Jukola that should be avoided. This research was important because of the track planning. In addition, the aim was to make a comprehensive list of the users of the competition area and its surroundings. The research was based on ready-made data. Information was collected from the city of Rovaniemi, Metsähallitus, the Finnish National Board of Antiquites and many companies and associations that operate in the competition area of Arctic ...