Ternimaidon tehosteet ja pastörointi - Laakkonen, Martta; Laakkonen, Ilpo (Savonia-ammattikorkeakoulu, 2018)
Ternimaidon laatu on merkittävä tekijä vastasyntyneen vasikan hyvinvointiin. Laatupoikkeamien vaikutusta vasikalle voidaan jonkin verran vähentää käyttämällä erilaisia ternimaidon tehosteita tai vähentämällä mikrobeja ternimaidosta. Opinnäytetyön tavoitteena oli saada tietoa erilaisista ternimaidon tehosteista, kartoittaa käyttökokemuksia ja tehosteiden hyötyjä vasikoille. Ternimaidon pastörointitutkimuksella haluttiin saada tietoa pastöroinnin vaikutuksista suomalaisen ternimaidon vasta-ainepitoisuuteen ja mikrobimääriin. Toimeksiantaja oli Vaavi-hanke, jonka toteuttajina ovat Savonia ammattikorkeakoulu ja Luonnonvarakeskus. Opinnäytetyössä on selvitys Suomessa myynnissä olevista ternimaidon tehosteista, joiden tiedot kerättiin keväällä 2017. Eri valmisteiden suositusannoksista saatavat vitamiini- ja hivenainemäärät muutettiin milligrammoiksi kaikkiin tuotteisiin, jolloin niiden vertailu on helpompaa. Suositellut annoskoot vaihtelevat paljon valmisteiden välillä. Ternimaidon tehosteiden käyttökokemuksia kartoitettiin ItäMaidon ja Maitomaan tuottajille suunnatulla kyselytutkimuksella. Lifestart-ternimaitotehosteen vaikutusta vasikoiden kasvuun ja terveyteen tutkittiin Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa sijaitsevilla lypsykarjatiloilla marraskuun 2016 ja maaliskuun 2017 välisenä aikana. Ternimaidon pastörointi suoritettiin tavallista maitoa alhaisemmassa lämpötilassa. Lämpötilana käytettiin 60 astetta, jossa ternimaitopusseja pidettiin 60 minuutin ajan. Ternimaidon pastörointi toteutettiin 19.2.2018 Technopoliksen tiloissa Kuopiossa. Kyselytutkimuksen perusteella ternimaidon tehosteet eivät olleet tunnettuja. Vastaajat totesivat ternimaidon laadulla ja vasta-ainepitoisuudella olevan merkitystä pikkuvasikoiden vastustuskyvyssä taudinaiheuttajille ensimmäisinä elinviikkoina. Vastaajien mielipiteet ternimaidon tehosteiden hyödyistä vaihtelivat. Ternimaitotehostetutkimuksessa Lifestart-ternimaitotehosteella ei todettu olevan vaikutusta vasikoiden kasvuun tai terveyteen. Tutkimuksessa olleet vasikat jaettiin yli ja alle sata grammaa vasta-aineita saaneiden ryhmiin, jonka ne olivat saaneet ensimmäisen ternimaitojuoton yhteydessä. Vasikoiden kasvu todettiin paremmaksi niillä, jotka olivat saaneet enemmän vasta-aineita. Ternimaidon pastörointi vähensi mikrobien määrää, mutta ei tuhonnut syntyneelle vasikalle tarpeellisia vasta-aineita ternimaidosta. Ternimaidon tehosteita suositellaan käytettäväksi heikon ternimaidon lisänä. Tehosteet voivat tukea syntyneen vasikan vastustuskyvyn kehittymistä sekä auttaa vitamiinien ja kivennäisten riittävässä saannissa. Ternimaidon pastöroinnista voisi olla hyötyä karjoissa, joissa tautipaine on suuri. Pastöroinnin vaikutusta eri mikrobeihin kannattaisi tutkia vielä tarkemmin. The quality of the colostrum is a major factor in the well-being of the new-born calf. The effect of quality abnormalities on calf can be somewhat reduced by using a variety of colostrum effects or by reducing microbial colostrum. The aim of the thesis was to get information on the different effects of the colostrum, to chart the experiences of the experiments and the benefits of the effects on calves. Pasteurization of colostrum wanted to get information about the effects of pasteurization Finnish colostrum antibody concentration and the number of microbes. The client was a VAAVI project implemented by Savonia University of Applied Sciences and Natural Resources Institute Finland. The thesis presents a study of the colostrum effects on sale in Finland, which was collected in spring 2017. The amounts of vitamins and trace elements from the recommended doses of different preparations were converted to milligrams for all products, making them easier to compare. The recommended dosage sizes vary considerably between the preparations. Effects of the colostrum user experiences were mapped to a survey by ItäMaito and Maitomaa producers. The influence of the Lifestart colostrum effect on calf growth and health was studied in dairy farms in Northern Savo and North Karelia between November 2016 and March 2017. The pasteurization of the colostrum was carried out at a lower temperature than normal milk. The temperature used was 60 degrees, where the colostrum bags were held 60 minutes. The pasteurization of the colostrum was carried out on 19 February 2018 at Technopolis premises in Kuopio. According to the survey, the effects of the colostrum are not known. Respondents acknowledged the quality of the colostrum and the antibody content was important to the pathogens of the little calves in the first week of life. Respondents opinions on the benefits of the colostrum varied. In the colostrum efficacy study, the Lifestart colostrum efficacy was not found to influence calf growth or health. The calves in the study were divided into groups over and under one hundred grams of antibodies received during the first colostrum drink. The growth of calves was found to be better with those who had received more antibodies. The pasteurization of the colostrum reduced the number of microbes but did not destroy the necessary antibodies to the calf produced in the colostrum. Colostrum effects are recommended for use as a weak colostrum. Effects can support the development of the developed calf resistance, as well as assist in the adequate intake of vitamins and minerals. The pasteurization of the colostrum could be beneficial in herds where the disease pressure is high. The effect of pasteurization on different microbes should be further explored.