Majoitusrakennukset osana Kittilän lomarakentamista : Rakennusten arkkitehtisuunnittelu - Surakka, Marjo (Tampereen ammattikorkeakoulu, 2018)
Levin matkailu kasvaa vuosittain tuhansilla lomailijoilla, ja uusille majoitusrakennuksille on lähivuosina kova tarve. Vuonna 2016 Levillä majoittui yli 357 000 matkailijaa, joka on 18,5 % enemmän kuin vuonna 2015. Levin keskusta on tiiviisti rakennettu, ja siinä on paljon viitteitä alppikylistä. Levi tunnetaan laskettelurinteiden ohella monipuolisista harrastusmahdollisuuksista, revontulista ja kattavasta viihdetarjonnasta. Opinnäytetyön tavoitteena on vastata tähän kasvavaan majoitusrakennusten tarpeeseen kahdella toisistaan poikkeavalla suunnitelmalla. Toinen luonnoksista toteutettiin asiakkaan toiveiden mukaisesti, ja toiseen sisällytettiin energiatehokkaita ratkaisuja sekä tutkittiin laajemmin luksuksen käsitettä sekä esteettömyyttä. Kahden eri suunnitelmaversion arkkitehtuurit poikkeavat toisistaan. Asiakkaan versio sai inspiraatiota alppitaloista, ja toinen versio on hyvin skandinaavinen. Opinnäytetyön tavoitteina oli suunnitella luksustasoisia näyttäviä majoitusrakennuksia sekä herättää keskustelua siitä, millainen arkkitehtuuri Suomen Lappiin sopii. Asiakkaan versiossa pohjaratkaisut mietittiin tarkkaan. Asunnot ovat hyvin tehokkaita, ja niistä löytyy lomailijalle kaikki tarpeellinen. Asuinnoissa on myös asiakkaiden arvostamia mukavuustekijöitä, kuten oma sauna, kuivauskaappi ja pyykinpesukone. Rakennus on alppihenkinen, mutta sen julkisivua raikastaa pystyaiheinen rimoitus. Opinnäytetyössä esitellään majoitusrakennusten tähtiluokitus. Molemmat suunnitelmat saivat täydet viisi tähteä. Toisessa versiossa painopiste oli energiatehokkuudessa, luksuksessa ja esteettömyydessä. Asuntopohjista suunniteltiin eri variaatioita, ja pyrittiin mahdollisimman muuntojoustaviin huoneistoihin. Rakennuksen arkkitehtuuri on skandinaavinen ja toteuttaa pääosin Levin ydinkeskustan rakentamistapaohjetta. Siitä on karsittu pois kaikki ylimääräinen, ja lopputulos on linjakas ja korkeatasoinen majoitusrakennus. Finns and foreign tourists travel to Kittilä, Levi each year. In 2016, Levi hosted more than 357,000 tourists, which is 18.5 % more than in the previous year. This thesis presents two versions for an accommodation building that correspond to the current needs of holidaymakers. In my thesis I study what type of accommodation is suitable for Finnish Lapland Levi has a lot of alpine style buildings, which may not fit so well stylewise, but are in accordance with the building code. The most important source of the history of Lapland's architecture was the work by Harri Hautajärvi from the Deserted Houses to Holiday Towns, the architectural history of Lapland's tourism. Current luxury travel provided the latest information in the interview with Janne Honkanen, Luxury Action Oy. The traveler wants to have experiences, for example the Northern Lights or high quality construction in the middle of beautiful nature. It is important for holidaymakers to have the ease of traveling and versatile services. A tourist appreciates luxury, such as a private sauna and functional space solutions.