Saariselän vetovoimaisuuden parantaminen arkkitehtuurilla - Kangasniemi, Säde (Oulun ammattikorkeakoulu, 2018)
Lapin matkailuarkkitehtuuria on kommentoitu vaatimattomaksi ja hajanaiseksi. Siitä huolimatta Lapin matkailu kasvaa nopeammin kuin koskaan aikaisemmin. Opinnäytetyössä selvitettiin, voiko Saariselän matkailun vetovoimaisuutta parantaa arkkitehtuurin avulla vai ovatko Saariselällä olemassa olevat vetovoimatekijät niin merkittäviä, että arkkitehtuurilla ei ole juurikaan merkitystä. Opinnäytetyössä tutkittiin matkailuarkkitehtuuria ja sen historiaa lähinnä majoitusrakennusten kautta ja selvitettiin, miten matkailu on kehittynyt Lapissa. Tarkemmassa tarkastelussa oli Saariselälle Kaunispään tunturin päälle joulu-kuussa 2017 valmistunut, Arkkitehtitoimisto Suunnitteluhuone Oy:n suunnittelema Star Arctic -hotelli. Hotellin kohderyhmänä ovat etupäässä aasialaiset maksukykyisemmät asiakkaat, minkä vuoksi opinnäytetyössä painotettiin aasialaisten näkökulmasta tärkeimpiä vetovoimatekijöitä. Star Arctic -hotellin markkinoinnissa tärkeimmiksi vetovoimatekijöiksi nousivat revontulet, ainutlaatuinen sijainti ja arkkitehtuuri. Arkkitehtuurissa vetovoimaisia tekijöitä olivat etupäässä revontulien katselua tukevat asiat, kuten isot ikkunat, lasikattohuoneet sekä rakennusten sijoittuminen tontilla edullisesti maisemiin ja revontuliin nähden. Lisäksi pohjoismainen moderni arkkitehtuuri, luonnonläheisine sävyineen ja materiaalivalintoineen olivat merkittävänä osana kohteen vetovoimatekijöinä. Arkkitehtuurilla todettiin olevan merkitystä matkailun vetovoimaisuuden parantamisessa. Vaatimattomampi arkkitehtuuri laskee lomakylien vetovoimaisuutta ja lomakylien kasvaessa huonon arkkitehtuurin haittavaikutukset tulevat selkeämmin esille. Lapissa arkkitehtuurin merkitys vetovoimaisuuden parantamiseksi on kuitenkin vähäisempi kuin maisemallisesti vaatimattomammissa kohteissa, sillä olemassa olevat vetovoimatekijät, kuten revontulet, houkuttelevat paikalle turisteja. Arkkitehtuurin avulla voidaan kuitenkin tukea paikan vetovoimaisuutta myös tulevaisuudessa ja valjastaa alueen vetovoimatekijät matkailun käyttöön. In this final thesis the ...