Reunapaalut Lapissa - Martin, Pekka (Lapin ammattikorkeakoulu, 2018)
Tässä opinnäytetyössä käsiteltiin maanteillä esiintyvien reunapaalujen tarkoituksenmukaisuutta Lapin olosuhteissa. Työn tarkoituksena oli selvittää, tulisiko samaa reunapaalun mallia käyttää maanlaajuisesti vai kiinnittää aikaisempaa suurempaa huomiota alueellisiin tarpeisiin. Vertailun kohteena oli kokeilussa oleva uusi aurausviitan kaltainen reunapaalu, jota on jo aikaisemmin käytetty Ruotsin Lapissa. Toinen vertailun kohde oli nykyinen käytössä oleva reunapaalu, joka tunnetaan usein puhekielessä sumupaaluna. Työ pohjautui kahden eri vaihtoehdon ominaisuuksien ja niiden aiheuttamien kustannusten vertailuun. Työn menetelmänä oli koostaa haastatteluista ja saatavilla olevasta tietopohjasta kokonaiskuva reunapaalujen ja aurausviittojen ominaisuuksista. Kustannuslaskelmien pohjana käytettiin Sodankylän kunnossapidon hoitourakan todellisia kustannuksia. Vertailun yhteydessä kävi ilmi, että Lapin erityisolosuhteet vaativat erilaiset reunapaalut tien varsille. Ajoturvallisuuden tarpeet puhuvat uuden aurausviitan puolesta. Uusi aurausviitta osoittautuu nykyistä reunapaalua edullisemmaksi vaihtoehdoksi. This thesis discussed the use of guide posts in Lapland’s arctic conditions. The objective was to find out if the same guide post is suitable for the whole country or if the regional needs should be taken into consideration. Two different guide posts were compared. The first was a guide post currently used in the whole country. The second was a marker post for snow clearing used in the Swedish Lapland. The thesis was based on the comparison between the respective features and the costs of the two different options. An overview of the costs and the features of the two guide posts was created in this thesis using interviews and the literature available. The actual costs of the maintenance project in Sodankylä were used as the basis of the cost calculations. In conjunction with the comparison it turned out that Lapland’s special conditions require different kinds of guide posts on the sides of the roads. The needs of ...