Tuulivoimarakentamisen vaikutukset poronhoitoon Simon kunnassa GPS-seuranta-aineiston perusteella - Raasakka, Hannu; Hirsivaara, Sari (Lapin ammattikorkeakoulu, 2018)
Tuulivoimatuotannon edistäminen on osa valtakunnallisia alueidenkäyttötavoitteita, joiden mukaan tuulivoimatuotannon lisääminen edellyttää tuulivoimarakentamisen sovittamista ympäröivään maankäyttöön ja haitallisten vaikutusten asianmukaista huomioon ottamista. Tuulivoimaloille varattavat alueet ovatkin pääsääntöisesti hyvinkin laajoja ja vaikutukset myös poronhoidolle voivat olla merkittäviä. Suomessa tuulivoiman porotalousvaikutuksista on kuitenkin olemassa ainoastaan joitain selvityksiä ja tuulivoimakaavoissa vaikutuksia poronhoitoon on arvioitu kaavakohtaisesti. Tähän mennessä esitettyjen asiantuntija-arvioiden mukaan tuulivoimaloiden vaikutukset poronhoitoon ovat todennäköisesti kohtuullisen pieniä, kun verrataan vaikutuksia muun muassa kaivoksiin, metsätalouteen tai suuriin liikenneyhteyshankkeisiin. Tutkimuskohteeksemme valikoitui Simon kunta, koska Simon alueella tuulivoimaa on jo rakennettu, tuulivoimaa on edelleen rakenteilla ja lisää tuulivoimalahankkeita on edelleen myös suunnitteluasteella. Simon tuulivoimahankkeiden yhteydessä on kerätty jo vuodesta 2011 alkaen porojen GPS-seurantadataa, joten tarkoituksemme oli jo olemassa olevan, mutta toistaiseksi vielä enemmälti analysoimattoman GPS-seuranta-aineiston perusteella selvittää, mitkä ovat erityisesti tuulivoimaloiden ja niiden rakentamisenaikaiset todelliset vaikutukset porojen käyttäytymiseen ja sitä kautta koko poronhoitoon. Koska Simon kunnassa tuulivoimapuistot sijoittuvat alueelle, jossa on jo valmiiksi ihmistoiminnan aiheuttamaa häiriötä, porot ovat jo osin tottuneet kyseiseen häiriöön. Tästä johtuen tuulipuistojen rakentaminenkaan ei poroja juuri häiritse, joten tuulivoimaloiden rakentamisen saati toiminnanaikaiset vaikutukset ovat vaikeasti osoitettavissa pelkän paikannusaineiston perusteella. Myös tuulipuistojen vaikutuksista porojen laiduntamiseen on vaikea tehdä kattavaa tutkimusta valmiiden tuulivoimapuistojen suhteellisen vähäisen määrän ja toisaalta GPS-pannoitettujen porojen pienen määrän vuoksi. Tarkempien tulosten saavuttamiseksi ...