Paikallistuotteen tuotekehitys ja koemarkkinointi - Tuuha, Reetta (Saimaan ammattikorkeakoulu, 2018)
Opinnäytetyön aiheena oli paikallistuotteen tuotekehitys ja koemarkkinointi. Opinnäytetyön tarkoituksena oli löytää Imatralle oma paikallistuote ja selvittää, minkälaisia ajatuksia tuote herättää asiakkaiden keskuudessa. Koemarkkinoinnin kohteena oli imatralainen paikallisväestö. Työ oli toiminnallisen opinnäytetyön mukainen, ja sen empiirinen osa oli kvalitatiivinen eli laadullinen tutkimus. Tuotekehityksen ja koemarkkinoinnin lisäksi työn teoreettisessa osiossa käsiteltiin hinnoittelua, tarinallistamista ja raaka-ainevalintojen lähtökohtia. Aineistonkeruumenetelminä opinnäytetyössä olivat koepaistot ja maistot, avoimet haastattelut, suorahavainnointi sekä vieraskirja. Yhteistyökumppanina toimi Imatralla sijaitsevan Bar & Cafe Kuohun omistaja Petri Rantanen, jonka tiloissa suoritettiin opinnäytetyön toiminnallinen osuus. Lisäksi tuotekehityksessä oli mukana opinnäytetyön tekijän äiti, joka antoi oman piirakkareseptinsä tuotekehityksessä käytettäväksi ja oli mukana sen valmistamisessa. Opinnäytetyössä karjalanpiirakkaa kehitettiin uudenlaisilla täytteillä ja tarjoilutavalla. Raaka-ainevalinnat tehtiin terveellisyyden, ekologisuuden, eettisyyden ja paikallisuuden pohjalta. Tuotteen haluttiin myös tuovan uudenlaisia makuelämyksiä asiakkaille. Näitä olivat muun muassa villiyrtit, jotka ovat nouseva trendi ruokatuotteissa. Koemarkkinoinnin aikana tuote sai hyvän vastaanoton, ja lopulliset versiot muuttuivat hieman saatujen asiakastoiveiden ja ehdotusten perusteella. Työn yksi lähtökohta oli ottaa paikalliset ihmiset mukaan tuotekehitykseen. Koemarkkinoinnin aikana asiakkaat saivat myös kertoa mielipiteensä siitä, minkälaisen juoman kanssa tuote sopisi nautittavaksi. Kaiken kaikkiaan tuotekehitys onnistui erittäin hyvin, tuotteesta pidettiin ja sen sanottiin sopivan erinomaisesti Imatran omaksi tuotteeksi sekä sopivan monenlaisen eri juoman kanssa nautittavaksi. Työn lopputuloksena tuote lanseerataan markkinoille kesällä 2018. The purpose of the study was to develop a new local food product. The product was based on a traditional Karelian pie with slight modifications, new kind of toppings and serving methods. The purpose was to create a local food product for the town of Imatra and find out what kind of opinions it raises amongst the local people. Test marketing was targeted to local audience in co-operation with Petri Rantanen who is the owner of the Bar & Cafe Kuohu, a company located at Imatra city center. This thesis was a functional thesis and its empirical part was a qualitative study with test baking and tastings. The theoretical framework involved also storytelling methods, pricing and choosing the proper raw materials. The data collection methods used in the thesis were interviews, observation and guest book. Overall the product improved during the test marketing period with customers participating in the product development, which was also one of the goals. Results of the study conclude that the product development was successful and people liked the new product and would like to have it in the future. As result of the study the new product will be launched on the market in summer 2018.