UKKO -Äijih : Majoitusrakennuksen luonnossuunnittelu - Seppänen, Tomi (Tampereen ammattikorkeakoulu, 2018)
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli laatia luonnossuunnitelmat Inarin kirkonkylään rakennettavalle majoitusrakennukselle. Tehtävän toimeksiantaja oli paikallinen matkailuyritys, joka on rakentanut tontille matkailupalvelutoimintaa. Tilaaja, Inari Wilderness Hotel, on Inarin kunnan alueella useissa toimipisteissä toimiva matkailupalveluyritys, joka majoitustoiminnan lisäksi tarjoaa luonto- ja elämyspalveluita, profiloituen markkinoinnissaan erityisesti talviaikaan ja revontulimatkailuun. Kohdekiinteistöllä Inarissa käynnistettiin yritystoiminta talvella 2018, kun siellä avattiin ravintola ja majoitusrakennuksia. Majoitusrakennukset ovat pienimuotoisia; rivitaloja, revontulikotia ja kelomökkejä, ja ne määrittivät osaltaan suunnitelman mittakaavaa ja visuaalista ilmettä. Opinnäytteenä luonnosteltu kaksikerroksinen hotellirakennus olisi selvästi kiinteistön suurin ja se saisi toimia alueen maamerkkinä. Tilaaja oli antanut suunnitelmalle nimen ”Ukko”, paikalta näkyvän pyhän seitasaaren mukaan. Rakennukseen sijoitettiin majoitushuoneita ja saunatiloja, yrityksen ohjelmapalveluiden tarvitsemia varasto- ja pukuhuonetiloja sekä tarvittavat tekniset tilavaraukset. Suunnitelmassa tutkittiin ja esitettiin yksi mahdollinen tapa toteuttaa vaadittu tilaohjelma asemakaavan ja voimassa olevien määräysten mukaisesti. Visuaaliselta olemukseltaan suunnitelma on tarkoitettu omaperäiseksi, käyttötarkoituksestaan kertovaksi. Lopputuotoksena valmistui jatkokehityskelpoinen luonnossuunnitelma sekä 3D-tietomalli, joita tilaaja voi hyödyntää toteutettavaa rakennusta suunnitellessaan. Suunnitelma on toteutettu ArchiCAD21-suunnitteluohjelmalla ja työssä käytettyä Maanmittauslaitoksen paikkatietoa on käsitelty QGis 2.18- paikkatieto-ohjelmistolla The aim of this Bachelor’s thesis was to create architectural drafts for a hotel. The hotel is to be built in the municipality of Inari, Finnish Lapland. The client is a local family run company, Inari Wilderness Hotel, specialized in wintertime tourism and especially in Aurora Borealis experiences. The company operates in several locations in the region of Inari, of which Inari is the most recent one. The location/site already had a restaurant, row house type accommodation, log cabins and glass-roofed igloos. The two storey building now drafted, contains accommodation facilities, a sauna department and storage space for the safari and activity services. As the highest and the largest building in the establishment, it aims both to blend in and gently dominate the surroundings, clearly proclaiming its purpose. The client named the building ”Ukko”, freely translated ”the great old man”, after the ancient holy sacrificial island of the local Samipeople, visible in the horizon. The drafts were made with ArchiCAD21 design software and the spatial data, provided by the National Land Survey of Finland, was processed with QGis geographic information system. As a result of this project, one way of solving the situation is presented. The client is free to make use of the studies and plans made when deciding on the use of the site.