Moottorikelkkareittien ja -urien turvallisuuden parantaminen Sodankylässä - Kanerva, Vesa (Oulun ammattikorkeakoulu, 2018)
Sodankylän kunnan alueella moottorikelkkaa käytetään monenlaisessa työssä sekä vapaa-ajalla. Kova käyttö rasittaa moottorikelkkareittejä ja -uria. Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää Sodankylän kelkkareittien ja -urien laatua sekä niiden turvallisuutta. Tarkoituksena oli, että Sodankylän kunnan tekninen osasto hyötyy mahdollisimman paljon riskien kartoittamisesta sekä analysoimisesta. Työ tehtiin moottorikelkalla moottorikelkkareitit ja -urat läpi ajaen. Reitit ajettiin osissa. Tarkastusajon jälkeen mahdolliset riskitekijät merkattiin ensin ylös vihkoon ja myöhemmin karttaan. Tämä mahdollisti sen, että korjaus- ja muutostarpeet on helppo paikantaa, ja myös huolto- ja kunnossapito helpottuivat. Reittejä analysoitaessa havaittiin, että moottorikelkkareiteissä sekä -urissa on riskejä. Erityisesti ne riskit, jotka toistuvat, ovat kunnossapidolla hoidettavissa. Kunnossapidon lisääminen nostaa kustannuksia. Ratkaisuna kasvaville kustannuksille voisi olla yhteistyö erilaisten tahojen, kuten kunnan, kelkkakauppiaiden sekä kelkkasafarifirmojen, välillä. Yhdellä kelkalla kerran talvessa ajettu analyysi voi jättää riskejä huomaamatta ja näin ollen riskienkartoitus tulisi tehdä useammalla kelkalla useampaan kertaan ajaen. The focus in this thesis is to analyse the quality and safety aspects of the snowmobile routes and tracks in the municipality of Sodankylä. The main objective is to provide valuable information for the Technical Department of the municipality of Sodankylä that will aid them as they chart and analyse the possible risk factors on the snowmobile routes and tracks in the municipality’s area. The analysis was conducted by driving through all the routes and tracks on a snowmobile, which was done in several different parts. After driving through a route, notes of any possible risk factors were recorded in a notebook, and then marked on a map afterwards. This ensures that any necessary improvements or route maintenance work can be done conveniently in future. The analysis indicates that there are certain ...