Potentiaalisiksi jalkapalloilijoiksi nimettyjen 11-14 vuotiaiden pelaajien fyysisten ja teknisten ominaisuuksien pitkittäis- ja vertailututkimus - Suuperko, Juho (Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, 2018)
Työn tarkoituksena oli selvittää, miten Sami Hyypiä Akatemian (SHA) toiminnassa potentiaalisiksi pelaajiksi keväällä 2012 nimetyt pelaajat erosivat lähtötilanteessa ja kehittyivät muihin pelaajiin verrattuna sekä millä tasolla he ovat 15 vuotiaina eri ominaisuuksissa. Tutkimukseen osallistui useasta joukkueesta 888 poikapelaajaa, jotka olivat 11-14 -vuotiaita. Potentiaalin määrityskriteerinä oli pelaajien omien valmentajien subjektiivinen arvio. Valmentajat nimesivät omasta joukkueestaan viisi potentiaalista pelaajaa. Potentiaalisten pelaajien lukumäärä oli 142. Testit toteutettiin SHA:n kehittymisen seuranta -tapahtumissa sisätiloissa ja testipatteristo koostui fyysisistä ja lajitaitotesteistä. Fyysisiä testejä olivat nopeus 5m, 10m, 20m ja 30m, ketteryys, 5-loikka, kestävyys (Yo-Yo) ja kevennyshyppy (CMJ). Lajitaitotestit sisälsivät syöttö-, kuljetuslaukaus-, pujottelu- ja ponnauttelutestin. Testituloksia analysoitiin kahden riippumattoman otoksen t-testillä. Potentiaalisiksi pelaajiksi nimetyt pelaajat olivat parempia 17 lähtötasotestissä suhteessa verrokkiryhmäänsä (17/48). Nuorimmassa ikäluokassa tässä havaittiin tilastollista merkitsevyyttä kuudessa testissä 14: stä. Lopputesteissä nuorimman ikäryhmän potentiaaliset pelaajat olivat parempia ainoastaan syöttötestissä.