Defusing-toiminnan toteutus Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen alueella - Harju, Sebastian; Heikkinen, Aleksi; Hyttinen, Tero; Jalkanen, Antti (Savonia-ammattikorkeakoulu, 2018)
Opinnäytetyön tarkoituksena oli saada tietoa Pohjois-Karjalan Pelastuslaitoksen defusing-toiminnan toteutuksesta. Määrällisen tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen henkilöstön ajatuksia, koke-muksia ja tietämystä defusing-toiminnasta. Tutkimuksessa järjestettiin kysely, josta saatiin myös yleinen mielipide, millaisten tilanteiden jälkeen kokous tulisi järjestää sekä millainen kynnys henkilöstöllä on pyytää defusing-istunnon järjestämistä ja mistä sitä pyytää. Työn tavoitteena oli selvittää ensihoidon defusing-toiminnan kehittämistarpeita Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen alueella. Opinnäytetyön tuloksia voidaan tulevaisuudessa käyttää tukena defusing-koulutuksen kehittämisessä alu-eella. Tulevaisuudessa kun asiaa tutkitaan eri puolilla Suomea, voidaan tämänkin kyselyn tuloksia käyttää vertailus-sa mukana. Tutkimus järjestettiin marraskuussa 2017 lähettämällä kaikille Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen henkilöstölle säh-köpostin välityksellä kyselytutkimus. Vastaaminen tapahtui Webropol-toimintaympäristössä. Saatu tulos avattiin numeraaliseen muotoon ja avoimet kysymykset järjesteltiin omiin aihekokonaisuuksiin. Tulosten mukaan työntekijät tiesivät hyvin, mitä defusing tarkoittaa, missä ajassa se tulisi pyytää ja mistä sitä pyy-detään. Yleisimpiä defusing-kokouksen aiheita olivat lapsipotilaan sairastuminen tai kuolema, monipotilas- ja suur-onnettomuustilanteet, työtoverin vakava loukkaantuminen tai kuolema sekä potilaan poikkeava loukkaantuminen tai kuoleman. Defusing-kokouksia pidettiin tutkimuksemme mukaan tarpeellisina. The purpose of this thesis was to gather information on how defusing operations are arranged in the North Karelian rescue department. The meaning of our quantitative research was to gather the employees’ thoughts, experiences and knowledge about defusing operations. Also by doing this research we got a general opinion on after which kind of events there should be a defusing meeting. We also wanted to know do the employees know where to ask for a defusing meeting and how they experience the process of asking for it. The goal of our thesis was to find out possible needs of improving the defusing operations in the North-Karelian rescue department. In the future the results of this thesis can be used to improve defusing practises in North Kare-lia. Possibly in the future when they research defusing-related matters across Finland they can utilize this thesis in a retrospective summary. The questionnaire was sent to all employees of the North Karelian rescue department in November of 2017 via email. We used the Webropol online survey tool to collect the answers and to analyze the results. According to our research the employees knew well what defusing means and where to ask for it. The most com-mon subjects of defusing were paediatric patients, multiple patient situations, injury or death of a coworker and unusual injury or a death of a patient. Employees thought that defusing meetings were useful in general.