SÄVELSIRKKU-PALVELU OSANA KOTIKUNTOUTUSTA : Pilottikokeilu Toimiva kotihoito Lappiin- monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen -hankkeessa - Raappana, Greetta; Valli, Kirsi (Lapin ammattikorkeakoulu, 2018)
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää, miten Keminmaan kotikuntou-tuksen asiakkaat kokivat Sävelsirkku-palvelun käytön yksilöllisessä kotikuntou-tuksessa. Tutkimuksen toimeksiantajana on Sentina Oy. Tavoitteena oli tuottaa tietoa Sentina Oy:lle Sävelsirkku-palvelun käytettävyydestä ja hyödyntämisestä kotikuntoutuksessa sekä saada tietoa asiakkaiden kokemuksista Sävelsirkku-palvelun käytöstä. Tavoitteena oli myös tuottaa tietoa ikäteknologian ja siihen liittyvien palveluiden tuottamasta tuesta ikääntyneiden kotona asumiseen, asemaan ja osallisuuteen. Opinnäytetyö toteutettiin laadullisena tutkimuksena. Tutkimustehtävänä oli miten Keminmaan kotikuntoutuksen asiakkaat ovat kokeneet Sävelsirkku-palvelun käytön yhtenä osana kotikuntoutusta? Tutkimusaineisto kerättiin teemahaastattelulla. Haastateltavana oli kolme Keminmaan kotikuntoutuksen asiakasta. Haastateltavista kaksi oli miehiä ja yksi nainen. Tulokset analysoitiin sisällönanalyysilla. Tutkimuksen tuloksena todettiin, että asiakkaat kokivat Sävelsirkku-palvelun musiikki-, muistelu- ja tarinaohjelmien virkistäneen mieltä ja tuoneen arkeen osallistavaa ja mielekästä sisältöä. Pos-tin työntekijän käynnit lievittivät yksinäisyyden tunnetta ja lisäsivät turvallisuuden tunteen kokemista. Liikuntaohjelmat sekä ulkoilu tukivat liikunnallisuutta. Haastateltavat kokivat, että psyykkinen ja sosiaalinen hyvinvointi lisääntyi kokeilun aikana. Sävelsirkku-palvelu tuki kotikuntoutuksen asiakkaiden elämän tarkoituksellisuuden tunteen lisääntymistä, lisäsi turvallisuuden tunnetta sekä ehkäisi yksinäisyyden tunnetta. Sävelsirkku-palvelun liikuntaohjelma sekä ul-koilu tukivat ikääntyneen fyysistä -ja sosiaalista toimintakykyä sekä henkistä piristymistä. The purpose of this thesis was to find out how Keminmaa home rehabilitation clients experience the Sävelsirkku service useage in individual home rehabilitation. The commissioner of this study is Sentina Oy. The aim of this research was to produce information to Sentina Oy on how the Sävelsirkku service is used and ...