Miltä näyttää luomun tulevaisuus? : Kotieläintilat valinnan edessä vuonna 2020 - Kolehmainen, Nina; Sirviö, Milla (Savonia-ammattikorkeakoulu, 2018)
Opinnäytetyössä selvitettiin Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan alueilta luonnonmukaisen tuotannon kehittymistä tulevaisuudessa sekä sen jatkuvuutta kyselytutkimuksen avulla. Työn tavoitteena oli tutkia luonnonmukaisen tuotannon ongelmakohtia viljelijöiden näkökulmasta. Tavoitteena oli myös selvittää heidän toimiaan luonnonmukaisen tuotannon suhteen lähitulevaisuudessa. Työssä selvitettiin myös haastattelemalla meijereiden ja lihatalon näkökulmia luonnonmukaisen tuotannon kehityksestä. Tutkimuksen toimeksiantajana oli ProAgria Pohjois-Savo ja yhteyshenkilönä luomun erikoisasiantuntija Pirkko Tuominen. Maaliskuussa 2017 kyselytutkimus lähetettiin 134 tilalle sähköpostitse. Kysely lähetettiin sellaisille tiloille, joilla pellot ovat luonnonmukaisessa tuotannossa, mutta eläimet eivät. Vastausaikaa annettiin kaksi viikkoa, jonka aikana lähetettiin kaksi muistutus- viestiä kyselystä. Kyselyn tulokset saatiin huhtikuussa 2017. 134 tilasta kyselyyn vastasi 32 tilaa. Kyselytutkimuksen tuloksista voidaan todeta, että suurin osa vastaajista otti viljelyyn mieluummin 30 prosenttia myyntikasveja kuin siirsivät eläimet luomuun. Myyntikasvien ottaminen viljelyyn koettiin helpompana toimenpiteenä. Suurin syy tähän oli se, että rakennukset eivät olleet luomukelpoisia. Kyselystä selvisi, että jopa 23 prosenttia vastaajista aikoi siirtyä tavanomaiseen tuotantoon kokonaan. Vastauksista voidaan päätellä, että tuottajat haluaisivat jatkaa ja investoida tuotantoonsa jatkossakin, mutta byrokratiaa tulisi vähentää. Säädösten yksinkertaistaminen turvaisi luonnonmukaisessa tuotannon Suomessa. The purpose of this work was to find out the development and continuity of organic farming in the future with the help of a survey from the regions of North Savo and North Karelia. The aim of the thesis was to research from farmers’ perspective the problem areas in organic farming and find out their future actions on natural farming. In the thesis dairies and slaughterhouses were also interviewed in terms of organic production. The research was commissioned by ProAgria North Savo and the contact person was the special expert of organic farming Pirkko Tuominen. In March of 2017 the survey was sent to 134 farms by email. The farms were selected by the fact that the fields were organic, but animals were not. The response time was two weeks, during which two reminders were sent. In April of 2017 the result of the survey was received. Out of 134 farms 32 farms answered. From results of the survey can be found out that the most of the respondents would rather take 30 percent sales plants to farming than transfer animals to organic production. Taking sales plants to farming was felt as an easier measure. The biggest reason for this was that buildings were not good enough for organic production. From the survey was found out that even 23 percent of respondents were going to move fully to conventional farming. From the responses can be concluded that the farmers would like to continue and investon farming but bureaucracy should be reduced. Simplifying the statutes would protect organic farming in Finland.