Etelä-Karjalan pelastuslaitos - Turvallisuuden rakentaja alueella - Kanerva, Jani (Kymenlaakson ammattikorkeakoulu, 2010)
Opinnäytetyö on luonteeltaan kehittämissuunnitelma. Siinä on tarkasteltu Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen roolia maankäytön suunnitteluun vaikuttamisen ja rakentamisen henkilö- ja paloturvallisuuden ohjauksen tehtävissä. Työ perustuu tehtäväkenttää keskeisesti ohjaavaan lainsäädäntöön, Suomen sisäistä turvallisuutta koskeviin Valtioneuvoston periaatepäätöksiin, pelastustoimen strategiaan 2015 ja Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen palvelutasopäätökseen 2009–2012 sekä toiminnasta saatuihin kokemuksiin vuosilta 2004–2009. Kehittämissuunnitelman laadinnan yhteydessä haastateltiin seitsemää (7) Etelä-Karjalassa tehtäväalueella työskentelevää henkilöä. Tarkoituksena selvittää heidän näkemyksiä ja kokemuksia pelastustoimen roolista ja toiminnan vaikuttavuudesta nykyisin sekä löytää mahdollisia kehittämisehdotuksia. Työn lopputuloksena on esitetty ehdotelma pelastuslaitoksen uudistetuksi toimintamalliksi. Tavoitteena on, että jatkossa maankäytön suunnittelun ja rakentamisen seurauksena muodostuvia henkilö- ja paloturvallisuusriskejä voitaisiin hallita mahdollisimman oikea-aikaisesti ja etupainotteisesti yhteistyössä eri toimijoiden kesken. The Bachelor’s Thesis is a development project by nature. The role of the South Karelia Rescue Department in influencing land use planning and directing personal and fire safety of building construction has been examined in it. The project is based on the main legislation directing this task field, government precept resolutions on the internal safety of Finland, rescue work strategy 2015, service level agreement of the South Karelia Rescue Department 2009-2012 and experiences gained from activity from 2004 to 2009. Seven (7) people working in this task field in South Karelia were interviewed for the development project. The purpose was to examine their experiences and views on the role of rescue work, the impact of the work in an area and to discover possible propo-sitions for development. As a conclusion of the thesis, a proposal has been presented for a renewed action plan for the ...