Rikastushiekka-altaan alkupatorakenteiden rakentaminen ja laadunvalvonta - Kvist, Kimmo (Oulun ammattikorkeakoulu, 2018)
Sodankylässä sijaitsevalla Kevitsan nikkeli- ja kuparikaivoksella rakennettiin kesällä 2017 rikastushiekka-altaan viimeiset rakentamattomat alkupatorakenteet. Opinnäytetyön tavoitteena oli käydä läpi, mitä eri rakennusvaiheita alkupatorakenteet sisältävät ja minkälaisia laatuvaatimuksia eri rakenteille on asetettu. Lisäksi tarkoituksena oli selvittää, miten urakoitsija suorittaa laadunvalvontaa. Alkupatojen rakentaminen aloitettiin toukokuussa ja hanke saatiin päätökseen elokuussa. Alkupadot koostuivat louhetukipenkereestä ja moreenitiivisteestä. Tiivisteen ja tukipenkereen väliin tuli kaksiosainen suodatin. Hankkeen laadunvalvontaa suoritettiin tarkemittauksin, työtapatarkkailuna sekä valokuvaamalla työmaan eri rakennusvaiheita. Kaikki laadunvalvontatoimenpiteet kirjattiin ylös työmaan laatupäiväkirjaan, joka toimitettiin tilaajalle ja muille työmaata valvoville päivittäin. Laadunvalvojien työ oli vaativaa, sillä tiukat laatuvaatimukset asettivat suuria haasteita. Lisäksi olosuhteet toivat ongelmia, sillä runsaat vesisateet vaikeuttivat moreenitiivisteen rakentamista. Laatuvaatimusten kertominen ja työohjeiden jakaminen työntekijöiden kanssa edesauttoivat ja helpottivat laatuvaatimusten täyttymistä ja valvomista. Laadunvalvojan työtä helpottivat myös 3D-koneohjausjärjestelmällä olevat kaivinkoneet. Opinnäytetyössä havaittiin, että alkupatorakenteiden rakentaminen vaatii paljon maamateriaalien ennakkokokeita sekä rakennekerroksien koetiivistyksiä. Lisäksi tiukat laa-tuvaatimukset olivat päivittäisenä haasteena rakentamisen toteuttamisessa. Alkupatorakenne-hankkeesta sai paljon käytännön näkökulmia rakentamisen eri vaiheisiin ja haasteisiin. Opinnäytetyön tarkoituksena on herättää ajatuksia patorakenteiden tiukoista laatuvaatimuksista sekä kuvata yleisesti, mistä rikastushiekka-altaan alkupatorakenteet koostuvat. The initial earth dams were built for the Kevitsa Mine. The mine is owned by Boliden Ltd. The Kevitsa Mine is located in the Finnish Lapland, in a town named Sodankylä. Maarakennus Kamara Ltd. built ...