Sähköverkkoyhtiön tehokkuusanalyysi ja tehostamiskohteiden tunnistaminen - Kylmänen, Markku (Oulun ammattikorkeakoulu, 2018)
Tämä opinnäytetyö tehtiin Oulun Seudun Sähkö Verkkopalvelut Oy:lle. Lähtökohtana olivat toimeksiantajan kasvaneet kontrolloitavat operatiiviset kustannukset (KOPEX) yli Energiaviraston tehostamiskannustimessa olevan sallitun kulutason. Päätavoitteena oli tehostamiskohteiden tunnistaminen toteutuneita KOPEX-kuluja analysoimalla sekä henkilökuntaa haastattelemalla. Toisena tavoitteena oli suunnitelman luominen KOPEX-kulujen saattamiseksi Energiaviraston valvontamenetelmissä määritellylle tehokkaan toiminnan tasolle. Kolmantena tavoitteena oli suunnitelman luominen tietyissä kunnossapitoon liittyvissä kuluissa esiintyvien vuosivaihteluiden tasaamiseksi. Työssä perehdyttiin Energiaviraston valvontamenetelmissä olevaan tehostamiskannustimen laskentaan neljännelle valvontajaksolle ja laskettiin toimeksiantajan tehostamiskannustin vuodelle 2016 alustavien tilinpäätöstietojen perusteella. Tehostamiskohteiden tunnistaminen suoritettiin tarkastelemalla tilinpäätöstietoja ja analysoimalla kaikki vuosien 2014 - 2016 kulutositteet, jotka liittyivät pääosin sähköverkon kunnossapitoon ja sen käyttöön. Tässä työssä apuna olivat myös kunnossapidosta vastaavan henkilökunnan haastattelut. Työssä laskettiin vuoden 2016 tehostamiskannustin ja todettiin KOPEX-kulujen alittavan kannustimessa olevan sallitun kulutason (SKOPEX). Tämä oli muun muassa Energiaviraston päivittämän SKOPEX-tason laskennan ansiota, mistä seurasi selkeä tason korotus sallituissa kuluissa verrattuna vuoteen 2015. Työssä tunnistettiin tehostamispotentiaalia huoltoraivauksiin ja laadittiin myös suunnitelma näiden kulujen vuosivaihteluiden tasaamiseksi. Sähköverkon tarkastusten ja huoltokorjauskulujen vuosivaihteluiden tasaamiseksi suunniteltiin ja toteutettiin myös uusi sähköverkon huoltoaluejako. This Bachelor’s thesis was assigned by Oulun Seudun Sähkö Verkkopalvelut Ltd., which is a distribution system operator (DSO) in eight municipalities in Northern Finland. A background for this work were assigner’s increased controllable operative costs (KOPEX) in recent ...