"YHDESSÖOLOSTA VOIMAA MUISTISAIRAIDEN ARKEEN". Toimintatuokiot Päivätoimintakeskus Rinkeplummassa. - Mäensivu, Hanna; Törmälä, Miiä (Satakunnan ammattikorkeakoulu, 2017)
Tämän projektiluonteisen opinnäytetyön tarkoituksena oli suunnitella ja toteuttaa kuusi toiminnallista tuokiota Rinkeplumman päivätoimintakeskuksen asiakkaille. Opinnäytetyön tavoitteena oli tuottaa muistisairaille muistelutuokioita, jotka tuottavat mielihyvää, positiivisia muistoja sekä ylläpitävät sosiaalista toimintakykyä. Tavoitteena oli myös tuottaa tilaajalle materiaalia, jota voidaan hyödyntää toiminnassa myöhemminkin. Virikemuotoina käytettiin muistelua, musiikkia, tietovisaa, leivontaa ja liikuntaa. Projektin suunnittelu aloitettiin tammikuussa 2017. Toiminnalliset tuokiot järjestettiin syksyllä 2017. Tuokiot järjestettiin Porin Seudun Muistiyhdistyksen päivätoimintakeskus Rinkeplumman tiloissa. Tuokiot kestivät tunnin kerrallaan ja ne toteutettiin iltapäivisin. Tuokiot toteutettiin muistiyhdistyksen tilaamalla teemalla Suomi 100- vuotta. Ensimmäisellä kerralla katsottiin, kosketeltiin ja maisteltiin Suomen luonnon antimia. Toisella kerralla katseltiin ja kosketeltiin vanhoja esineitä. Kolmannella keralla leivottiin karjalanpiirakoita. Neljäs tuokio järjestettiin museokäyntinä luontotalo Arkkiin. Viides kerta toteutettiin musiikin ja yhteislaulun avulla. Kuudennella kerralla katseltiin ajoneuvoaiheisia kuvakortteja ja keskusteltiin niistä. Toiminnallisten tuokioiden palautteet kerättiin asiakkailta arviointilomakkeilla, havainnoimalla osallistujia tuokioiden aikana sekä henkilökunnalta suullisesti ja kirjallisesti. Tuokioista saatu palaute oli positiivista. Osallistujien palautteista kävi ilmi, että yhdessäolo koetiin kaikista tärkeimpänä asiana. Henkilökunta oli valmis toteuttamaan samankaltaista toimintaa myöhemminkin. Jatkotutkimuksena voisi selvittää, voidaanko SAMKin yrittäjyysharjoittelua hyödyntää muistisairaiden toimintatuokioiden suunnittelussa ja toteuttamisessa. The purpose of this thesis was to plan and execute six different events for the customers at Rinkeplumma activitycenter. These particular customers suffer from memory loss. The aim of this project was to carry out events that bring out joy, positive memories and help to maintain social ability among customers. The aim was also to produce material that benefits the client afterwards. Remembrance, music, quizzing, baking and exercise were used as stimulants. Planning this project started in January 2017. Actual events with activities were held in Porin Seudun Muistikeskus Rinkeplumma´s facilities in autumn 2017. These events lasted one hour at a time and were held in the afternoons. And the theme was Finland that is just turning 100 years old. At the first event we watched, touched and tasted food from Finnish nature. At the second time, we examined old items. At the third time, we baked Karelian pasties. Fourth occasion was held in the museum of nature called Arkki. At the fifth event, we played music and sang together. At the sixth time, we watched pictures presenting vehicles and discussed about them. Feedback from these events was given e.g. by evaluation sheets and observing participants. Personnel also gave feedback literally and orally. Feedback was positive. Participants experienced that the most important thing was to spend time together. Personnel reported that they can actualize similar events in the future. As an additional research one could explore if SAMK´s trainees in the programme of entrepreneurship could plan and execute similar events for customers suffering from memory loss.